Uutiset

Kanta-Hämeen mainostykki

Hämeenlinnan keskiaikaisten kerjäläisten mielestä he ovat oikein hyvää mainosta kaupungille. Tämän takia he lähtevät ensi viikonloppuna Helsingin Senaatintorille. Mukana on 130 kantahämäläistä yritystä ja yhteisöä, ja tarkoitus on saada matkailueurot virtaamaan Kanta-Hämeeseen.

Miltä tuntuu olla keskiajan kerjäläinen 2000-luvulla, Juoppo-Eeva?
-Kerjäläisenä olo on kamalan hauskaa. Kerjätessä näen paljon tavallisia ihmisiä, jotka ovat ystävällisiä. Aina on leppoisa, hyvä tunnelma. Kerjääminen on aina mukavaa.

Höllentävätkö nykyajan ihmiset kukkaronnyörejään helposti?
– Emme me ole sen tyyppisiä kerjäläisiä, että kinuaisimme vain rahaa. Olemme hyväntahtoisia, ja menemme jutustelemaan ihmisten kanssa. Jos joku haluaa antaa rahaa, niin sitten antaa. Suurin saalis taitaa olla jokunen taaleri. Se on iso summa rupusakille.

Mihin kerjäämällä saadut rahat menevät?
– Kyllähän ne tuohon huonompaan ainepuoleen tahtovat mennä. Jos päivittäinen leivänmurunen on jo saatu, niin si tten ostan tarviketta juoman tekoon. Juuri tämä huono elämä minut kerjäämiseen alun perin veikin.

Mitä tekisit, jos et olisi kerjäläinen?
– Menisin syömään oikein hienosti. Ettei tarvitsisi aina toisten ruokia napata.

Haaveiletko usein lämpimästä ruoasta ja kunnon vaatteista?
– Kyllähän sitä välillä haaveilee… Etenkin silloin, kun näkee markkinaväen menevän pitoihin ja haistaa hyvän ruoan tuoksun. Lihapuolesta haaveilen eniten, se kun meillä kerjäläisillä jää muuten vähemmälle. Kerjäläisen vaatteet sen sijaan ovat oikein mukavat, ryysyt ovat lämpimiä säässä kuin säässä.

Olet oikeasti myös Hämeen Linnan Keskiaikayhdistyksen puheenjohtaja Aili Mäki-Kihniä. Mikä on ammattisi silloin, kun et ole kerjäläinen?
– Olen sairaalan yöhoitaja.

Ilahdutatko myös potilaita hoitamalla heitä kerjäläisasussa?
– Huumori on mukana myös hoitajantyössäni. Muutaman kerran olen mennyt töihin hampaat mustattuina, kun en ole saanut rooliasuun kuuluvaa lakkaa poistettua.

Ovatko potilaat pelästyneet?
– Eivät, he ovat nauraneet koko jutulle. Yöhoitajan työssä huumori on hyvä apu, kun potilaat joutuvat välillä odottelemaan kauankin. Potilaat pitävät siitä, kun heidän kanssaan jutustelee. Jutut ovat tosin hieman erilaisia kuin Juoppo-Eevalla.

Miten päädyit esittämään kerjäläistä?
– Kolmisen vuotta sitten keskiaikamarkkinoille haluttiin jonkunlaista rupusakkia, ja minä suostuin pukeutumaan kerjäläiseksi. Harrastan 1700-luvun kustavilaistoimintaa, jossa myös pukeudumme rupusakiksi. Me kerjäläiset olemme sanavalmiita ja kovia juttelemaan.

Olette menossa ensi viikonloppuna mainostamaan Kanta-Hämettä Senaatintorille Hetkessä Häme -tapahtumaan. Ovatko kerjäläiset hyvää mainosta Hämeelle?
– Kyllä olemme. Olemme hyväntuulisia, leppoisia ja helposti lähestyttäviä. Samanlaista kuvaa annamme kaikista hämäläisistä. (HäSa)

Päivän lehti

13.8.2020