Uutiset

Kanta-Hämeen Osuuspankit suunnittelevat yhdistymistä

 

Kanta-Hämeen viisi osuuspankkia aikoo yhdistyä uudeksi Etelä-Hämeen osuuspankiksi. Jos pankkien elimet hyväksyvät hankkeen, syntyy maakuntaan pankki, joka on omilta varoiltaan Suomen neljänneksi suurin ja pankkiliiketoiminnaltaan seitsemänneksi suurin osuuspankki.
 
Pankit julkaisivat perjantaina yhdistymisestä suunnitelman, jonka mukaan uusi osuuspankki aloittaa toimintansa ensi vuoden alusta. Pankkien osuuskuntakokousten pitäisi hyväksyä yhdistyminen toukokuussa.
 
– Kun iso kuva on selvä, muut asiat ovat ratkaistavissa, sanoo Hämeenlinnan Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Olli Liusjärvi.
 
Osuuspankit toteavat muutosten ajavan ne yhdistämään voimansa. Vahvojen alueellisten pankkien perustaminen on myös OP-Pohjola-ryhmän tavoitteena.
 
– Tavoitteena on palvelukyvyn, riskienhallinnan, tehokkuuden ja asiakkaiden tarpeiden mukaan paras malli, Janakkalan Osuuspankin toimitusjohtaja Vesa Lehikoinen sanoo.
 
Erittäin alhaiset korot, kasvavat vakavaraisuusvaatimukset ja pankkien lisääntyvä sääntely muuttavat pankkitoiminnan luonnetta.
 
– Vakavaraisuudesta on tullut yksi keskeinen asia. Jotta pankki olisi luotettava, on sen oltava vakavarainen, Riihimäen Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Seppo Runsamo sanoo.
 
Hyvin matalan korkotason uskotaan säilyvän pitkään. Pankkien otto- ja antolainauskorkojen ero on kaventunut tuntuvasti.
 
– Haasteita on paljon enemmän kuin entiseen aikaan, jolloin korkokate muodosti muun toiminnan kivijalan.
 
Osuuspankeissa lasketaan, että sääntely kasvattaa jatkuvasti pankkien sisäisen työn osuutta kustannuksista. Pankeissa on käytetty finanssikriisistä lähtien yhä enemmän aikaa vakavaraisuuden ja riskien laskemiseen.
 
– Sisäisten töiden osuus on kasvanut suhteettoman suureksi. Siitä ei jää euroja, Runsamo toteaa.
 
Tietotekniikka, väestön ikääntyminen ja kotitalouksien varallisuuden kasvu muuttuvat niin ikään pankkitoimintaa. Päivittäisten raha-asioiden hoitaminen osuus jää yhä vähäisemmäksi pankkitoiminnassa. Sen sijaan esimerkiksi varallisuudenhoidon merkitys kasvaa.
 
– Nyt meillä on kahdeksan osaajaa. Kun pankit yhdistyvät, asiakkaamme saavat käyttönsä 240 osaajaa, Hauhon Osuuspankin toimitusjohtaja Timo Metsola kertoo.
 
Kaikki voittavat,…kun yhdistyvät
Yhdistymistä valmistelevat viisi osuuspankkia ovat kaikki erilaisia. Hämeenlinnan Seudun Osuuspankki on pankkitoiminnan määrällä mitaten yhtä suuri kuin muut yhteensä. Sen omat varat ovat kuitenkin vain hieman suuremmat kuin Janakkalan Osuuspankin ja Riihimäen Seudun Osuuspankin omat varat. Hauhon Osuuspankki on selvästi pienen pankki, joka toimii Hämeenlinnaan liitetyn entisen kunnan alueella. Lopen Osuuspankki on pienessä kunnassa toimiva vahva pankki.
 
– Yhdistymisessä kukaan ei ole menettämässä vaan saamassa, Lehikoinen katsoo.
 
Kanta-Hämeessä on puhuttu myös maakuntapankin perustamista pienemmistä sulautumisista. Onko isoon maakuntapankkiin liittyminen helpompaa kuin yksittäisen pienen liitosratkaisun tekeminen?
 
– Jos neljä kerjäläistä olisi kysynyt meiltä, lähdemmekö mukaan, emme varmasti olisi. On helppo mennä mukaan, koska pankit ovat niin hyviä yhdessä, Metsola vastaa.
 
Osuuspankit korostavat, että kaikki sulautumista suunnittelevat pankit ovat menestyviä. Pankkien yhteenlasketut varat ovat niin suuret, että ne antavat mahdollisuuden kaikkien maakunnan yritysten rahoitukseen. (HäSa)

Asiasanat

Mainos