Uutiset

Kanta-Hämeen raksoilla riittää tekijöitä

Pääkaupunkiseutua vaivaava pula rakennusmiehistä ei ulotu Kanta-Hämeeseen. Päinvastoin, rakennusalalla työttömiä työnhakijoita on varsin paljon ja lomautettujakin löytyy jonkin verran.

-Suomessa alueelliset erot ovat isoja. Pääkaupunkiseutu on oma maailmansa, ja sen tiedot sotkevat koko maan tilastoja, sanoo Patria-Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Kari Salminen.

Saku Eklöf Leimarakentajat Oy:stä kiteyttää tilanteen siten, että työvoimasta sinänsä ei ole pulaa, mutta motivoituneita moniosaajia ei kasva joka oksalla.

-Kysyntää on yleistimpurille, joka hallitsee asiat ja osaa oma-aloitteisesti tarttua töihin, linjaa Eklöf.

Työttömiä riittää, moniosaajia ei

Hämeen työttömien määrä 12,9 prosenttia rakennusalalla kuulostaa varsin suurelta, etenkin kun avoimia työpaikkoja ilmoitetaan vain harvakseltaan.

-Rakennusalan työpaikat täytetään pitkälle puskaradion kautta, selittää Hämeenlinnan seudun TE-toimiston Pasi Pyykkönen.

Vaikka työnhakijoita on alalla paljon, ei osaavan ja pitkäaikaisen työntekijän löytäminen aina ole etenkään pienelle rakennusfirmalle helppoa. Työnantaja ja -tekijä eivät aina löydä toisiaan.

– Ammattilaiset hakeutuvat ehkä helpommin isoihin firmoihin, koska niissä työpaikka saattaa tuntua varmemmalta ja voi päästä ammatillisesti kehittymään tekemällä monipuolisia tehtäviä.

Kanta-Hämeessä toimivista rakennusfirmoista ainakin Skanska Talonrakennus, YIT, Patria-Rakennus, Leimarakentajat ja Hämeen rakennus ja korjaus kertovat työvoimatilanteensa olevan hyvä.

Harmaa talous haukkaa osansa

Alalla arvostetaan erityisesti kokemusta, ja työnhaku voi Pyykkösen mukaan olla kivikkoinen tie vastavalmistuneelle. Harjoittelupaikkoja kyllä löytyy, mutta työpaikan saaminen voi olla vaikeaa.

-Tässä tulee tietysti vastaan se, että valmistuneille pitää aluksi olla kokeneempia ammattilaisia tutoreina, joten uusia tekijöitä ei voi palkata määräänsä enempää, Eklöf sanoo.

Työvoimapulasta kärsitään jonkin verran esimiestehtävien suhteen, mutta niihin ei Pyykkösen mukaan kovin helposti palkata vastavalmistunutta.

Myös rakennusalan iso paha susi, harmaa talous, haukkaa Salmisen mukaan osansa työllistymismahdollisuuksista.

-Etenkin nuorten työntekijöiden tilalle saatetaan palkata harmaata työvoimaa. Nämä hämäräporukat vievät työt rehellisiltä yrityksiltä. Toivottavasti hallitus ottaa vihdoin tiukan kannan asiaan.