Uutiset

Kanta-Hämeen seutuliikenne vaarassa harventua entisestään

Kuntien välinen linja-autoliikenne vähenee myös Kanta-Hämeessä, jos Linja-autoliiton maalaama uhkakuva toteutuu.

Näin uskovat Hämeenlinnan kaupungin joukkoliikennekoordinaattori Maarit Kaartokallio ja Uudenmaan Ely-keskuksen erikoissuunnittelija Seppo Nikkanen.

Linja-autoliitto varoitti viime viikon lopulla, että pääkaupunkiseudun ulkopuolella jopa 3000 kuntien välistä bussivuoroa saattaa loppua vuoden 2012 loppuun mennessä.

Uhkakuvien syynä on valtionvarainministeriön ehdottama määrärahojen leikkaus. Toteutuessaan se karsii valtion budjetista 2 miljoonaa euroa muun muassa bussiliikenteen ostoihin ja seutu-, kaupunki ja työmatkalippujen tukemiseen tarkoitetuista varoista.

Valtionvarainministeriön leikkuriin ovat nyt joutumassa juuri ne määrärahat, joilla kunnat ja Ely-keskukset ostavat liikennöitsijöiltä heille kannattamattomia bussivuoroja.

Hämeenlinnan joukkoliikennekoordinaattori Maarit Kaartokallio vastaa Hämeenlinnan lisäksi myös Janakkalan ja Hattulan joukkoliikenneasioista.

Hänen mukaansa yrittäjille kannattamattomista vuoroista tuli takavuosina lähes automaattisesti kuntien ostoliikennettä.

-Kuntien tuki on ratkaissut, ettei niitä ole tarvinnut lakkauttaa, vaan ne on voitu kilpailuttaa ja ottaa ostoliikenteeksi kilpailun voittaneelta yrittäjältä. Nyt tällaisia elvytysrahoja ei ole, Kaartokallio sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

25.1.2020