Uutiset

Kanta-Hämeen vaalipaneeli: Kaikki köyhien asialla - Katso video

Kansanedustajaehdokkaat lämpenivät puhumaan köyhyydestä Hämeen Sanomien ja Radio Hämeen vaalikeskustelussa perjantaina Verkatehtaalla.

Ritva Oinosen (vas.) mielestä hallitusten toiminta on viimeisen kahdeksan vuoden ajan kasvattanut tuloeroja entisestään.

-Verotuloina on jäänyt saamatta kuusi miljardia euroa, jotka olisi voitu käyttää peruspalvelujen parantamiseen. Sen sijaan perusturvaa on tietoisesti heikennetty, 750 euron minimitoimeetuloa ajava Oinonen toteaa.

Ismo Soukola (ps.) huomauttaa, että köyhyydestä on tullut jo perinnöllistä.

-Pelkään, että tämä kehitys tulee valitettavasti jatkumaan. Rahaa on syydetty muualle kuin pitäisi, Soukola toteaa.

Teija Arvidssonin (kd.) mielestä hallituspuolueilla ei ole ollut todellista tahtoa kaventaa tuloeroja.

-Ay-liikekin on halunnut pitää selvän eron perus- ja ansioturvan välillä, Arvidsson sanoo.

Perus- ja ansioturva erilleen

Kirsi Ojansuu (vihr.) ja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ovat valmis katkaisemaan nykyisen kytköksen perus- ja ansioturvan väliltä.

-Jos perusturvaa korotetaan sadalla eurolla, demarit haluavat saman korotuksen myös ansioturvaan, Anttila toteaa. Hän haluaisi muuttaa työmarkkinatuen ehtoja siten, että se mahdollistaisi 150 euron ansiotulot kuukaudessa ilman tuen leikkaantumista.

Ojansuu puuttuisi puolestaan esimerkiksi asuntolainojen verovähennysoikeuteen.

-Meidän pitää uskaltaa tehdä rakenteellisia ratkaisuja, jotka katkaisevat tämän kytköksen, Ojansuu sanoo.

Työttömät mukaan päätöspöytiin

Tarja Filatov (sd.) vastaa syytöksiin ihmettelemällä, miksi ehdokkaat haluavat laittaa köyhät ja pienituloiset keskenään tappelemaan murusista.

-Olisiko oikein, että työttömäksi jäävän tulee ensitöikseen myydä asuntonsa ja autonsa Amerikan malliin? Jos hallitus olisi verottanut pääomatuloja hieman kovemmin, se olisi pystynyt nostamaan perusturvaa, Filatov hyökkää takaisin.

Anttila tiukkaa Filatovilta, miksi työttömien edustajat puuttuvat niistä pöydistä, joissa työmarkkinoista päätetään.

-Kun olin työministeri, työttömät olivat siellä hyvin vahvasti mukana. Nykyään heitä ei ole otettu kuulemma vastaan, Filatov vastaa Anttilalle.

Raiteita ja bioenergiaa

Yleisöä oli saapunut Verkatehtaalle jonkin verran enemmän kuin ensimmäisessä suuressa vaalikeskustelussa reilu viikko sitten. Simo Frangenin jututtama yleisö kysyi muun muassa maakunnan kannalta keskeisimpiä hankkeita, joita panelistit olisivat valmiita viemään kansanedustajina eteenpäin.

Rautio keskittyisi erikoissairaanhoidon uudistamiseen sekä kestävään energiajärjestelmään. Anttila korostaa bioenergian keruuta metsistä sekä kakkostien perusparannusta. Ojansuu nostaa esiin OKL:n ja raideliikennehankkeet.

Soukola sanoo kehittävänsä kuntakeskuksia sekä koulutusta. Filatov vahvistaisi työllistymistä sekä rakentaisi lisäraiteen Helsingistä Hämeenlinnaan. Oinonen kehittäisi työllisyyttä ja hyvinvointipalveluja.

Toisen suuren vaalikeskustelun juonsi Radio Hämeen päätoimittaja Pertti Lampinen. (HäSa)

Katso Youtubesta mitä Verkatehtaalla puhuttiin:
1: Kunnat ja köyhyys
2: Köyhyys ja tuloerot
3: Yleisön kysymyksiä
4: Terveydenhuolto
5: Sosiaalipolitiikka
6: Yleisön kysymyksiä
7: Arvot
8: Kansainvälisyys

Päivän lehti

15.8.2020