Uutiset

Kanta-Hämeen ykkönen toisen kerran

Kilpa-aerobicissa FISAF-liiton MM-hopeaa ja EM-hopeaa saavuttanut Juuso Väisänen, 33, on Kanta-Hämeen vuoden 2015 urheilija. Valinnasta vastasi Hämeen Sanomien urheilutoimitus.

Valinta osui Väisäseen toisen kerran. Edellisen kerran hänet palkittiin maakunnan ykkösenä vuonna 2012.

– Hollannin kevään EM-kisoissa lähdin kokeilemaan erilaisia juttuja ja kuulemaan niistä palautetta. Muokkasin niiden perusteella ohjelmaani Martiniguella Karibialla järjestettyihin MM-kisoihin. MM-kisoissa olin ensimmäisen päivän jälkeen ykkönen. Se kertoi, että olin onnistunut ohjelmassani. Mestaruuteen ei se vielä ihan riittänyt, vaikka olisin toisaalta voinut voittaakin. Se on kuitenkin aina mielipidekysymys ja tuomarien ratkaisu, Väisänen kertoo.

Kilpa-aerobicia kilpailijoiden arvostelu on seitsemän tuomarin harteilla.

– Yksi heistä rankkasi minut ykköseksi, moni kakkoseksi ja joku kolmoseksikin. Tuomarit antavat myös pisteitä. Hävisin monen tuomarin mielestä mestarille vain desimaaleilla.

MM-kultaa voitti Uutta-Seelantia nykyään edustava Cameron Brown, joka kuului ennen Australian maajoukkueeseen.

Arvostelulajissa tuomareiden antamista pisteitä ollaan usein montaa mieltä. Väisäsen mielestä lajin isot maat ovat usein hyötyjiä hyvistä kontakteistaan päättävään väkeen.

– Suomi on pieni maa, kun taas Australia ja Tshekki ovat lajimme isoja maita. Isot maat saavat kontaktiensa ansiosta paremmin vinkkejä siitä, minkälainen ohjelman tulisi olla, Väisänen sanoo.

Väisänen edustaa Hämeenlinnan seudun Pivotkerhoa ja hän on perheineen myös muuttanut takaisin vanhaan kotikaupunkiinsa Hämeenlinnaan.

– Saimme myytyä asuntomme Hyvinkäällä ja keväällä EM-kisojen jälkeen muutimme Hämeenlinnaan. Asumme nyt väliaikaisesti vuokrakämpässä, mutta rakennamme omaa taloa Siiriin.

Väisänen on saavuttanut jo pitkällä urallaan paljon. Arvokisamitaleita miehellä on kolmetoista. Mahdollista on, että palkintokaappi komistuu arvomitaleilla ensi vuonnakin, kun EM-kisat pidetään Karoly Varissa Tshekissä ja MM-kisat Wienissä Itävallassa.

– Olen mennyt jo pitkään eteenpäin vuosi kerrallaan -periaatteella. Joulukuun MM-kisoihin päättyi kaksivuotisprojekti. Jatkosta en ole päättänyt. Katsotaan nyt, kuinka talon rakentaminen etenee. Toisaalta kulta jäi nyt harmittavan lähelle…

MM-kilpailut ovat kilpa-aerobicissa kauden kohokohta. Niihin valmistautuminen on lähes koko vuoden juttu. Kevään EM-kilpailu käy puolestaan hyvästä välipalasta ja oman tason mittarista.

– Tammikuussa aloitan taas harjoittelun, jos innostun vielä kisailusta. Pitäisi laatia taas uusi ohjelma ja tehdä koreografia. Koreografian tekemiseen menee pari kuukautta ja sen jälkeen on edessä ohjelmaharjoitukset. Niiden jälkeen ollaankin jo lähellä kisakuntoa.

Väisänen on viime vuodet tehnyt itse koreografiansa. Ohjelma kestää kaksi minuuttia ja se on jaettu neljään osaan. Ohjelman osista annetaan lista tuomareille.

– Se lista on tehtävä tarkasti. Omat vahvuudet pitää saada näyttämään hyviltä paperillakin.

Joka vuosi Väisänen on hommannut itselleen myös kisapuvun.

– Se on noin 500 euron investointi. Teetän puvut Biancavenessa Tampereella. Se osallistuu myös puvun suunnitteluun.

Paljon on Väisänen maailmaa nähnyt ja kiertänyt urheilun ansiosta.

– Olen nähnyt monia paikkoja, joihin en varmasti muuten olisi tutustunut. Onhan ero Moskovan takametsistä melkoinen Gold coastiin eli kultarannikkoon Brisbanen lähellä, hän naurahtaa.

Joulun Väisänen viettää perheineen Hämeenlinnassa.

– Täysin rinnoin voin juhlia joulua. Mitään sen kummempia rajoituksia ei ole syömisessäkään. Nythän on kilpailukausi ohi.

Asiasanat