Uutiset

Kanta-Hämeeseen sittenkin ministeri

Kanta-Häme saa kuin saakin oman ministerin. Keskustan Sirkka-Liisa Anttila nousi yllättäen maa- ja metsätalousministeriksi. Hän lunasti paikkansa äänestyksen jälkeen, vaikka ei ollut kovin vahva ennakkosuosikki.

Etelä-Hämeen keskustapiirikin vaati Anttilalle varapuhemiehen tehtäviä eikä edes uneksinut hänestä valtioneuvoston jäsentä.

Uusi ministeri kohtaa hyvin nopeasti arjen, hän hyppää liikkuvaan junaan. Kevään ja alkukesän mittaan ratkaistaan Etelä-Suomen maataloudelle maksettavien tuen kohtalo. Ratkaisu ei synny helposti, sillä EU-komissio vastustaa tuen maksamista.

Toinen yllätys keskustan ministerilistalla on veteraanipolitiikko Paavo Väyrynen.

Hän järjesti heti vaalien jälkeen kummallisen näytelmän tulevista tehtävistään. Hän ei tarkastuttanut kansanedustajan valtakirjaansa, vaan kärkkyi loppuun asti valtioneuvoston jäsenyyttä. Arvoton näytelmä ratkesi tiistaina eikä Väyrynen omasta näkökulmastaan vedättänyt ratkaisuaan turhaan. Europarlamentista häntä ei olisi ministeriksi kutsuttu.

Ehkä keskustassa katsottiin, että on pienemmän riesan tie sitoa Väyrynen hallitukseen kuin pitää hänet sen ulkopuolella. Hänen kokemustaan ei sovi vähätellä, ministerivuosia on kosolti ja niitä on kertynyt monesta eri ministeriöstä.

Keskustan ministerikahdeksikko yllättää myös kokoonpanollaan. Puolueen ministereistä viisi on naisia, vaikka Vanhanen vielä maanantaina sanoi paikkojen jakautuvat tasan.

Uuden hallituksen lopullinen synnytys kesti kaksi päivää. Maanantaina kokoomus, RKP ja vihreät marssittivat tuoreet ministerinsä näyttämölle.

Keskustassa nukuttiin yön yli ja sen vuoro oli yllättää kansakunta eilen.

Matti Vanhasen toisessa hallituksessa on peräti kaksikymmentä ministeriä. Vaikuttaa siltä, että hallituspuolueet varmistivat ministereilleen mahdollisimman näyttävän julkisuuden jakamalla nimitykset kahdelle päivälle.

Toisaalta kansalaisten omaksumiskyky olisi ollut kovilla, mikäli heille olisi tarjottu koko ministerigalleria yhdellä kertaa.

Nyt, kun hallituksen kokoonpano on viimeistäkin nimeä myöten selvillä, alkaa kannunvalanta siitä, kumpi päähallituspuole voitti vallanjaossa. Keskustan katsottiin luovuttaneen ulkoministerin paikan liian helposti kokoomukselle. Sen lunnaiksi se sai tahtonsa läpi ruuan arvonlisäverotuksessa. Toisekseen kokeneen Mauri Pekkarisen johtamasta elinkeinoministeriöstä on tulossa uusi superministeriö, joka sulauttaa itseensä vanhat kauppa- ja teollisuusministeriön ja työvoimaministeriön. Pekkarisesta tulee kerralla paljon vartija, vaikutusvaltainen ministeri hallituksen ytimeen.

Vanhasen kakkoshallitus koostuu kokeneista konkareista, politiikan raskassarjalaisista ja toisaalta tuoreista uusista kyvyistä. Se edustaa jatkuvuutta, mutta myös ennakkoluulotonta nuorta voimaa, jolla pitäisi olla kykyä nähdä etäälle tulevaisuuteen.

Vanhasen kakkoshallitus koostuu kokeneista konkareista, politiikan raskassarjalaisista ja toisaalta tuoreista uusista kyvyistä.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic