Uutiset

Kanta-Hämeessä huippuagentteja on harvassa

Vakoilumuseon agenttitesti näyttää ensisilmäyksellä petollisen yksinkertaiselta, mutta vain murto-osa kokelaista yltää täysiin pisteisiin. Tällä viikolla jokainen kantahämäläinen museovieras on saanut testata ilmaiseksi sopivuutensa vakoilun erikoistehtäviin.

– Käymme läpi koko Suomen. Kanta-Hämeeseen veikkaan keskivertotulosta useiden kymmenien testattujen jälkeen, spekuloi museoamanuenssi Jaarli Hoikka.

Alkuviikosta kantahämäläinen huippuagentti nappasi testistä täydet pisteet, mutta suurin osa jää keskivertokansalaisen tasolle.

Koulupoika torjuu hyökkäyksen

Jutuntekohetkellä kantahämäläisiä agenttikokelaita ei näy, joten nuori pirkanmaalainen pääsee kokeilemaan agenttitestin Hyökkäyksen torjunta -osuutta.

12-vuotias tamperelainen Jarmo Harju tekee neuvotteluhuoneessa väijyvän vihollisen toimintakyvyttömäksi yhdellä Ruger-pistoolin laukauksella ja saa osiosta täydet pisteet. Seitsemänvuotias pikkuveli Eerik katselee ihaillen vierestä.

Seuraavaksi veljekset etsivät vakoojan vaatteisiinsa kätkemää asetta metallinpaljastimella.

– Mä löysin sen heti, Eerik riemastuu.

Pojat miettivät hetken, onko oikeita vakoojia olemassa.

– Ritari Ässä, Eerik hihkaisee.

– Ainakin toisessa maailmansodassa oli brittivakoilijoita, isoveli Jarmo pohtii.

Kukaan ei myönnä vakoilua

Agenttitesti osoittautuu haastavaksi. Gnome-pimeänäkölaitteen linssin läpi näkyy vain epämääräinen häkkyrä. Lentokoneko sen pitäisi olla? Museon salahuonekaan ei ota löytyäkseen.

Museoamanuenssi Hoikka tulee apuun ja paljastaa, että monella vakoojalla oli kotonaan salahuone, jossa he säilyttivät työvälineitä ja tärkeitä papereita.

– Ruotsalaisvakooja Stig Wennerström oli mielessä tätä huonetta suunniteltaessa.

Stig Wennerström jäi kiinni vuonna 1963, mutta vakoojien ammattikunta jatkaa töitä.

– Kukaan ei tietysti myönnä vakoilevansa, sillä se on rikos. Tiedusteluorganisaatiotkaan eivät tunnusta. Ne myöntävät korkeintaan hankkivansa tietoa vakoilun menetelmin, Hoikka sanoo.

Vakoilun välineet ja menetelmät esillä

Vakoilumuseo on pikkupoikien suosikkikohde, mutta myös marttakerholaisia on käynyt tutustumassa.

– Meillä käy kaikenikäisiä, ja myös paljon sodan kokeneita ihmisiä. Noin kolmasosa vieraista on ulkomaalaisia. Varsinkin venäläisiä ja saksalaisia kiinnostaa vakoilu, Jaarli Hoikka kertoo.

Agenttitesti luotiin aikuisille viihteelliseksi numeroksi, mutta museolla on vankka todellisuuspohja. Osa näyttelyesineistä on ollut käytössä Suomessakin. (HäSa)

Vakoilumuseo sijaitsee Tampereella Finlaysonin alueella osoitteessa Satakunnankatu 18. Internetosoite on www.vakoilumuseo.fi.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic