Uutiset

Kantahämäläinen sinkkunainen avaa haaransa hövelisti

Miehet ovat aina valmiita. Entä naiset?

Riihimäellä viikonloppua viettävät naiset Hanna Vuorinen ja Anne Pietilä nyökyttelevät naisten sänkyvalmiudelle.

– On ok mennä ekoilla treffeillä sänkyyn, Vuorinen sanoo.
Anne Pietilä on samaa mieltä.

– Täytyy tietää mitä tekee. Se on ikäkysymys. Vanhemmiten se on ok.

Naiset arvioivat, että suomalaisten naisten seksuaalikäyttäytyminen on muuttunut avoimemmaksi.

– Naisten piti olla aiemmin siveyden sipuleita, mutta nykyään myös naiset voivat mennä sanomaan, että lähdetäänkö. Meno on muuttunut 10-20 vuodessa. Teininä piti olla vain näin, pitää kädet ristissä sylissä ja istua ihan kuin kirkossa, naiset sanovat.

Anne Pietilä säestää. Nykyään trendi on, ettei baarissa odotella vaan naiset hakevat miehiä.

Melkein puolet antaa ekoilla treffeillä
Kantahämäläiset naiset ovat vieläkin avarakatseisempia kuin muut suomalaiset naiset. E-kontaktin teettämässä tutkimuksessa selvisi, että kantahämäläisistä sinkkunaisista 43 prosenttia on sitä mieltä, että ensi deiteillä on hyväksyttävää hypätä sänkyyn. Muut kuin kantahämäläiset eivät ole yhtä hanakoita ensi treffeillä petipuuhiin.

Hämeenlinnalainen seksuaaliterapeutti Päivi Stolt ei tyrmää paikallisten naisten suvaitsevaisuutta, mutta muistuttaa, että nuorten ja aikuisten käyttäytyminen kannattaa erottaa toisistaan.

– Nuoriso menee sänkyyn heti ja on avoimempaa siinä suhteessa kuin vanhempansa. Järkevää se ei kuitenkaan ole. Nuorena identiteetti on usein vielä hakusessa, ja nopea suhde voi kaduttaa. Nuorilla usein asiaan liittyvät myös huumeet ja alkoholi.

Aikuisilla asia on toinen. Stolt on sitä mieltä, että aikuinen osaa itse ajatella asiansa ja tietää, ja tuntee tarpeensa.

– Usein sinkut hakevat yhden illan juttuja.

Mutta sitten tulee mutta, iso mutta. Stolt muistuttaa, että usein humalassa seksuaalista tyydytystä ei saa tai se epäonnistuu. Joten baari-illan jälkeen tuntemattoman körilään kanssa voi käydä epäonnisesti.

– Nautinnollisuus on niin ja näin.

Naisten toiveissa mies tekisi aloitteen
Nykyajan naiset tekevät rohkeasti aloitteita. Juuri eronnut mies saa yön pimeinä tunteina tekstiviestejä tutuilta naisilta, jotka hän on tavannut ohi mennen uimarannalla.

Stolt on samaa mieltä, että naiset vonkaavat jo tasapuolisesti miesten kanssa. Seksuaaliterapeutin mukaan samaan aikaan kuitenkin naisten toiveet ovat aivan toista kuin he antavat ymmärtää.

– Naisten toiveissa mies tekisi aloitteen. Nyt on kuitenkin menty tähän ääri-ilmiöön, johon kuuluvat nuoria miehiä metsästävät puumanaiset. Se on pintaliitoa.

Samaa pintaa on määritelmät siitä, mikä sängyssä sitten merkitsee. Onko koolla väliä ja kiihottuuko ahterista vai rinnoista?

Stoltin mukaan ulkoinen habitus merkitsee paljon siinä vaiheessa, kun katsastetaan tarjontaa.

– Lopulta ulkoisella ei ole merkitystä vaan sillä, miltä näyttää sisältä.

Tietoa lapsille, vaikka punastellen
Vaikka suomalaisten naisten katse on makuuhuoneissa avartunut, eivätkä miehet voi enää väittää, etteikö piparia olisi tarjolla, seksuaaliterapeutilla riittää töitä.

Tämä juontaa juurensa siihen, ettei kotona puhuta seksuaalisuudesta eikä seksistä. Esimerkiksi nuorten tiedot ovat yleensä peräisin kavereilta tai koulusta. Kotona asiasta ei puhuta.

– Kyllä vanhempien pitäisi puhua perusasiat, kuten ehkäisy ja sairaudet, läpi. Seksuaalisuudessa myös hyvä itsetunto on todella tärkeä, Stolt sanoo.

Esimerkiksi Suosikin ja Nuorten naisten bulevardin tekemän tutkimuksen mukaan nuorilla ehkäisy unohtuu helposti. Nuoria askarruttavat myös oman kehon seksikkyys ja seksitaidot.

Aikuisten tulisikin tuoda esiin myös muutakin kuin yhdyntäpainotteista tietoa, koska seksuaalisuus ei ole yhtä kuin yhdyntä.

Parisuhteessa suurimmat ongelmat
Niin tragikoomista kuin se onkin, seksuaaliterapeutin mukaan suurimmat seksuaaliset ongelmat ovat parisuhteissa. Siis suhteissa, joissa seksiä noin niin kuin periaatteessa olisi tarjolla.

Yleisimmin erektio-ongelmat ja haluttomuus tuovat pariskunnat seksuaaliterapeutin sohvalle.

Päivi Stolt sanoo, että ongelmat ovat ratkottavissa, mutta niiden eteen pitää vähän nähdä vaivaa. Jos elimellistä vikaa ei ole, tutkitaan lapsuutta, omaa persoonaa, itsetuntoa ja parisuhteen vuorovaikutusta.

– Annan usein kotiläksyjä, esimerkiksi hellyysharjoituksia.
Päivi Stoltin mukaan moni ongelma on ratkaistavissa esimerkiksi kompromisseilla. Jos mies ei halua käyttää kondomia, ja erektio tyssää siihen, voi nainen käyttää naisten kondomia.

Erektiohäiriöihin on tarjolla myös apuvälineitä.

Yksinelävien ongelmat liittyvät usein orgasmiongelmiin ja kontaktin luomisen vaikeuteen.

Kuinka montako kertaa ja koska?
Montako kertaa viikossa? Se aiheuttaa monelle paineita. Myös seksuaaliterapeutin luona kerrat ovat lähes aina aiheena. Jos tarpeet ovat erilaiset, haetaan kompromissista ratkaisua.

Lapsiperheissä harrastetaan seksiä harvemmin kuin lapsettomissa suhteissa.

– Oikeasti monta kertaa viikossa seksiä harrastavat pariskunnat ovat aika harvassa, Stolt tietää.

Tutkimusten ja kyselyiden mukaan yleensä maalla rakkautta näytetään tiheämmin kuin kaupungeissa. Kiire ja aikataulutus ovatkin seksintappajia.

– Keho ei toimi kellolla. Silti vain siihen törmää koko ajan, että pariskunnalla on tapa, että perjantaina kello 21-22. Jos se aika missataan, seuraavan kerran yritetään sitten seuraavalla viikolla.

Stolt nauraakin, että usein hän yrittää vinkata, että parisuhteessa aikaa pitäisi järjestää myös yhdessä oleiluun, eikä koko ajan suorittaa. (HäSa)