Uutiset

Kantakaupungin bussilinjoille tulossa lammilaisväriä

Hämeenlinnan katukuvaan on tulossa uusi kaupunkiliikennettä hoitava liikennöitsijä. Lammilainen Kuljetusliike Ismo Rajamäki Oy on tehnyt edullisimman tarjouksen kantakaupungin ja Parolan väliä liikennöivän 5-linjan kilpailutetuista vuoroista.

Aiemmin kaupungin linjaliikenne on ollut käytännössä kahden kauppaa, sillä Vekka Liikenne ja Hämeen Linja ovat ajaneet linjoja vuosikymmenet. Ne ovat myös voittaneet kilpailutukset siitä lähtien, kun niitä on järjestetty.

-Paikallisliikenteen linjoille ei yleensä ole edes tullut tarjouksia muilta liikennöitsijöiltä, koska esimerkiksi kalustovaatimukset ovat tiukemmat kuin seutulinjoilla, kertoo joukkoliikennekoordinaattori Maarit Kaartokallio.

Sen sijaan seutulinjoilla liikennöitsijöitä on useita.


Vain osa vuoroista kilpailutettiin

Nyt tehty kilpailutus koskee suurinta osaa kantakaupungin linjoista, mutta vain osaa niiden vuoroista, sekä kolmea kaupungin ja Hattulan välistä linjaa. Kilpailutuksen perusteella liikennöintiin ei ole tulossa muita muutoksia kuin Rajamäen rantautuminen kantakaupunkiin.

-Kaikkia ajettavia vuoroja linjoilla ei siis kilpailutettu, koska osa vuoroista kuuluu siirtymäajan liikennöintisopimuksiin, Kaartokallio selvittää.

Hämeenlinnan yhdyskuntalautakunta ja sen joukkoliikennejaosto valitsevat liikennöitsijät kokouksessaan ensi viikon tiistaina.


Systeemi muuttumassa ensi vuonna

Kilpailutus koskee puolen vuoden jaksoa ensi vuoden alusta heinäkuun 8. päivään saakka ja siihen sisältyy optio loppuvuodesta.

Kilpailutusjakso on näin lyhyt, sillä Hämeenlinnan seudulla valmistellaan parhaillaan siirtymistä uuteen malliin kaupunki- ja lähiliikenteen järjestämisessä.

Kyseessä on ns. käyttöoikeussopimusmalli, jollainen on käytössä esimerkiksi Riihimäellä ja Hyvinkäällä. (HäSa)