fbpx
Uutiset

Kantolan tapahtumapuistolle tulee kiire

Kantolan tapahtumapuiston toteutuminen ylipäätään, saatikka suunnitellussa aikataulussa kesäksi 2013, näyttää epävarmalta.

Kaupunki ja enemmistön maa-alueesta omistava Tradeka saivat tällä viikolla uusimman maaperäselvityksen, minkä pohjalta neuvotteluja noin 12 hehtaarin alueesta jatketaan.

Seuraavaksi Tradeka tekee alueesta myyntitarjouksen, minkä jälkeen hintaneuvottelut varsinaisesti alkavat. Maaperäselvityksen teki Golder Associates oy.

Mitä ollaan ostamassa?

Sopuun pitäisi päästä ensinnäkin siitä, mitä kaupunki oikeastaan on ostamassa.

Alue on kaavoitettu teollisuus- ja liikealueeksi, mutta kaupunki on valmis maksamaan alueesta rakentamattoman puistomaan hinnan.

– Me olemme ostamassa aluetta puistokäyttöön, mutta jos myyjä myy teollisuustonttia, niin tietysti hinnoittelukysymys on täysin erilainen. Mikäli näkemysero on useita miljoonia euroja, asia ei liikahda mihinkään, Hämeenlinnan kaupungin osalta neuvotteluista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo.

Hintaan vaikuttaa myös maaperän pilaantuneisuus.

– Selvitys sisältää aika ison kappaleen nimeltä “epävarmuudet”. Erilaisten rajausten ja arvioiden perusteella pilaantuneista maa-aineksista aiheutuvien kustannusten haitari on julman iso.

Valtuuston päätettävä

Hinnasta pitää päästä sopuun toukokuun aikana, jotta tapahtumapuiston rakentaminen pääsisi ajoissa käyntiin. Ennen töiden aloittamista työhön pitäisi löytää myös rahat ja tekijät.

– Maa-alueeseen ei ole vielä olemassa hankintarahaa, mikä vaatii kaupunginvaltuuston päätöksen. Puisto ei myöskään ole yhdyskuntalautakunnan työlistalla tälle vuodelle, ja sen saaminen listalle sekä mahdollisen lisärahoituksen myöntäminen on myös valtuuston asia. Tälle kaikelle pitäisi olla jonkinlainen varmuus ennen kesälomia.

Myöskään puiston rakentaminen ei ilmeisesti ole niin yksinkertaista, kuin aiemmissa selvityksissä on esitetty.

– Asiantuntijoidemme mukaan rakentaminen ei välttämättä onnistu vain laittamalla suodatinkangas ja puoli metriä maata päälle. Rantaan suunniteltu maavalli vaatii myös ely-keskuksen luvan, minkä lisäksi on epäilyjä, että valli vaatii jonkinlaisia rakenteita tai se valuu Vanajaveteen.

Mikäli puistoa ryhdytään rakentamaan, pitää tontin maaperästä tehdä uusia tarkempia selvityksiä. Puiston rakentamisesta ei ole myöskään tehty kustannusarviota.

Tuleva asuinalue

Kantolan alue on kaupungin kehittämissuunnitelmissa nähty tärkeäksi rakentamisen kannalta.

Asutuksen leviäminen Kantolaan on kuitenkin ajankohtaista vasta vuosikymmenien kuluttua.

– Kaupungin kannalta katsottuna meillä ei ole vielä mitään syytä ostaa muuta kuin puistoaluetta. Alueen mahdollinen muu käyttö on niin pitkällä tulevaisuudessa, Isosuo sanoo.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut maanantaina eikä tiistaina Tradekan edustajaa. (HäSa)

Menot