fbpx
Uutiset

Kantolasta kaavaillaan suurten konserttien näyttämöä

Hämeenlinnassa on pikkuhiljaa kehitelty ajatusta suuren tapahtumapuiston raivaamisesta Kantolanniemen länsireunalle, Vanajaveden kapeikkoon rajoittuvalle joutomaalle.

Alle kolmen kilometrin päässä kaupungin keskustasta sijaitsevaa aluetta haluttaisiin kehittää tapahtuma- ja festivaalialueena, jossa voidaan järjestää muun muassa isoja yleisömääriä vetäviä konsertteja ja messutapahtumia.

Suunnitellusta 14 hehtaarin alueesta suurimman osan omistaa Tradeka, joka on näyttänyt hankkeelle vihreää valoa. Ranta-alueen omistaa Hämeenlinnan kaupunki.

Alueella ei ole tällä hetkellä aktiivista käyttöä lukuun ottamatta sitä, että läheinen Lujabetonin ontelopalkkitehdas on käyttänyt osaa siitä valmiiden palkkiensa väliaikaisvarastona. Alueen naapurustossa sijaitsee esimerkiksi Postin lajittelukeskus.

Tradekan omistamalta alueelta on aikanaan purettu pois Sotkan entisiä saharakennuksia. Rakentamaton ranta-alue on pusikoitunut ja roskainen.

Isoille tilaisuuksille vähän paikkoja

Hanketta vie tällä hetkellä eteenpäin Kehittämiskeskus Oy Hämeen koordinoima HämeEvent-hanke.

Projektipäällikkö Panu Kekäle kertoo tapahtumapuisto-idean lähteneen liikkeelle alkuvuodesta ilmaan heitetystä, tuolloin vielä utopistiselta vaikuttaneesta ajatuksesta.

Kun ajatusta on kypsytelty edelleen, on se alkanut näyttää hyvinkin toteuttamiskelpoiselta, varsinkin kun koko maasta ei juurikaan löydy vastaavanlaisia alueita Porin Kirjurinluotoa lukuun ottamatta.

-Maassa järjestetään vuosittain toistakymmentä yli 25 000 ihmistä vetävää konserttia. Pori on kuitenkin Etelä-Suomen vinkkelistä katsottuna kaukana ja Helsinki taas on kaavoittamassa isojen konserttien pitopaikkoina olleita alueita. Ne eivät enää ole käytettävissä.

Kekäle mainitsee muun muassa Helsingin Jätkäsaaren, jossa järjestettiin taannoin Madonnan megaluokan konsertti. Nyt alue on jo rakennusvaiheessa. Myös Kalasatamassa kaavoitus etenee ja alue voi olla pois käytöstä viidessä vuodessa. Kaivopuistossa ei sallita suurtapahtumia ja 40 000 ihmistä vetävän Olympiastadionin käytössäkin on rajoituksensa.

Kantolan alueesta haluttaisiin tehdä mahdollisimman muuntautumiskykyinen, jotta sitä voitaisiin käyttää monin eri tavoin. Alueelle on kaavailtu myös osaa, jossa olisi mahdollista leiriytyä festivaalien aikana.

Alkuun harvennusta ja siivoamista

Yksinkertaisimmillaan tapahtumapuiston toteuttaminen Kantolaan vaatii puuston harvennusta, maa-alueiden tasausta sekä siivoamista. Lisäksi alueelle tarvitaan sähkö-, vesi- ja viemäriliittymät. Mitään vakituisia rakennuksia alueella ei välttämättä tarvittaisi.

-Tapahtumien järjestäjät voivat tuoda tulleessaan kaiken muun esiintymislavat mukaan lukien. Hämeenlinna voisi tarjota viihtyisät, toiminnalliset ja turvalliset puitteet hyvien kulkuyhteyksien päästä, Kekäle visioi.

Alueelle voitaisiin siirtää muun muassa isoimmat Linnanpuistossa järjestetyt konsertit ja tapahtumat sekä Elomessut. Näin myös tapahtumien aiheuttama melu kaupungin keskustassa vähenisi.

Tosin ei Kantolanniemen tapahtuma-aluekaan ole kaukana kaikesta asutuksesta, sillä sitä vastapäätä Vanajaveden kapeikon toisella puolella sijaitsee Visamäen asuinalue.

-Kaikelta melulta ei tietenkään voida välttyä, mutta aluetta voidaan suunnitella siten, ettei melu suuntautuisi asutusta kohti.

Myös alueen saastuneet maa-alueet on otettava suunnittelussa huomioon.

-Saastuneiden maa-alueiden edellyttämistä toimenpiteistä ollaan tilaamassa riskiarviota. Tilapäiskäyttöä varten lähtökohdat saastuneiden alueiden käsittelyssä ovat kuitenkin hyvin erilaiset kuin siinä tapauksessa, että alueelle suunniteltaisiin esimerkiksi pysyvää asutusta, Kekäle vertailee.

Koska tapahtumapuisto on vasta ideointivaiheessa, ovat tähänastiset kustannusarviot hyvin hataria. Esimerkiksi alueen raivauskustannuksiksi on arvioitu noin 10 000 euroa.

Hankkeen suunnittelijat kuulevat vastedes mielellään myös yleisön ajatuksia tapahtumapuistosta.

-Suunnittelua on tarkoitus jatkaa mahdollisimman avoimesti niin, että ihmiset pääsevät kommentoimaan ja vaikuttamaan, Panu Kekäle korostaa. (HäSa)

Menot