Uutiset

Kapakat väärällään tietoniekkoja

Pubivisailu on lopulta saanut jalansijaa myös Hämeenlinnasta.

He ovat löytäneet Hämeenlinnan.

He istuvat kapakan nurkassa ja kuuntelevat hiljaa. Hetken korviaan höristeltyään he kyyristyvät sankkana joukkona pöydän ylle supisemaan ja raapustelemaan kirjaimia paperilappuihin.

Heitä kutsutaan pubivisailijoiksi. Pubivisa on brittiläinen perinne, joka on levinnyt muihinkin maihin. Briteissä se oli 1990-luvulla suosituimmillaan, mutta on edelleenkin hyvin suosittua.

Ja mistä sitten on kysymys? Juontajan vetämästä tietokilpailusta, jota useimmiten pelataan joukkueittain. Tietävin joukkue voittaa palkintoja, yleensä olutta tai muuta juomaa. Rentoa ajanvietettä siis.

Suomessa pubivisailu on leimallisesti tamperelainen perinne. Siellä visoja riittää useita jokaiselle päivälle, yhteensä niitä on enemmän kuin edes viiden käden sormilla voi laskea. On elokuvavisaa, urheiluvisaa, musiikkivisaa, yleistietovisaa, Tampere-visaa ja pop-visaa.

Tampereelta pubivisailu on levinnyt vähitellen muihinkin kaupunkeihin. Visoja järjestetään jonkin verran ainakin Helsingissä, Turussa ja Jyväskylässä.

Nykyään pubivisoja on siis myös Hämeenlinnassa. Voudin Kellarissa mitellään jopa lajin Suomen mestaruudesta.

SM-pubivisailun alkukarsinnat ovat pyörineet kymmenen viikkoa ja jatkuvat vielä kuusi viikkoa.

– Aihepiiri on kaikenkattava. Kysymyksiä tulee ihan mistä vain. Alussa kävi 15 joukkuetta, nyt hieman vähemmän, kertoo visaisäntä Mikko Setälä.

Tunnin kestävässä tietomittelössä kysytään 40 kysymystä, joihin on vastausvaihtoehdot. Kolme parasta joukkuetta saavat tuotepalkintoja ja lisäksi pisteitä pottiin. Kun alkukarsinnat ovat loppuneet, syksyllä järjestettävän paikkakuntakohtaisen finaalin joukkueet ovat selvillä. Valtakunnallinen finaali käydään laivalla syksyllä, ja palkintona on matka Kanarian saarille.

Voudin Kellarin visat järjestetään sunnuntaisin kello 18-19.

Iloisessa Kulkijassa järjestetään visa jokaisena maanantaina kello 19 alkaen. Kyseessä on tuhti pala purtavaksi: yleistietokilpailussa kysytään yhteensä 50 kysymystä viidestä aihealueesta. Aikaa kuluu pari tuntia.

Visata voi joko yksilönä tai joukkueena, ja voittajat saavat totuttuun tapaan tuotepalkintoja. Viiden viikon parhaisiin yhteispisteisiin päässeet tietoniekat palkitaan lisäksi erikoispalkinnolla.

Pubivisailu on Hämeenlinnassa vielä tuore ilmiö. Iloisen Kulkijan kilpailu alkoi marraskuussa, ja ravintolan omistajat ovat tyytyväisiä.

– Visa on vetänyt tosi hyvin. Maanantai on hiljainen päivä, mutta tämä on lisännyt myyntiä huikeasti, baarimestari Antti-Pekka Hirvi kertoo.

Tietovisa järjestetään lisäksi ainakin irkkubaari O’Maggie’sissa joka toinen torstai kello 19 alkaen. Seuraavan kerran siellä pääsee osoittamaan tietouttaan 27.4.

Ravintola Hälläpyörässä on ollut pubivisa jo pidempään. Siellä on mittelöity tiedossa jo yli vuoden joka tiistai. (HäSa)

Päivän lehti

10.4.2020