Uutiset

Kapakoiden sulkemisaika jakaa mielipiteet

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) esitti Hämeen Sanomien haastattelussa, että yöravintolat pitäisi sulkea nykyistä aikaisemmin. Hänen mukaansa näin vähennettäisiin väkivaltaa ja alkoholihaittoja sekä helpotettaisiin poliisin työtä.

Asia ei kuulu sisäministeriön päätösvaltaan. Räsänen sanoo päätösvaltaisten ministerien ymmärtävän hänen näkökantansa.

Maanantain aamu-oluttaan pubissa Jukolassa hörppinyt evp-upseeri Lauri Kurvinen tyrmää Räsäsen ehdotuksen.

-Sisäministeri on puhunut levottomia jo pitkään, eivät hänen puheensa mitään paina kansaa vastaan, Kurvinen tuumii. Hän on sitä mieltä, että viinaa saa päivälläkin ja ne rähisevät, jotka rähisevät.

Pöytäkaveri, eläkeläinen Viljo Majava sanoo, että hänelle on ihan sama, mihin aikaan ravintolat menevät kiinni.

Sementtimies Tapio Laine istui maanantaina Vasallissa aamukahvilla. Hänen mielestään järjestyshäiriöt eivät vähene sillä, että kapakat suljettaisiin aikaisemmin.

-Kysymys on kinkkinen. Ei se siitäkään parane, että pannaan lisää vahtimestareita. Ehdottomasti ravintolat saisivat olla auki pitkään, nehän aukeavatkin vasta kymmeneltä. Jos ne suljetaan aikaisemmin, väki jää varsinkin kesäisin kadulle heilumaan.

Ravintoloitsijat vastustavat

Hämeenlinnalaisen Nightlife-ravintolan päällikkö Ville Nurminen sanoo, ettei ole mukana sisäministerin jutussa.

-Aikaisempi sulkeminen olisi aika iso juttu monelle ravintolalle, moni kaatuisi. Kelloa on aika vaikea kääntää taaksepäin ja palata aikaisempaan sulkemisaikaan. Pitäisi sitten kieltää viina kokonaan, valtaosassa poliisin työstä on viina osallisena.

Hämeenlinnan viihdekeskuksen myyntijohtaja Sami Kuittinen vetää kuutta hämeenlinnalaisravintolaa ja lisäksi kesäisin kaupungin kumpaakin ravintolalaivaa.

Hänen mielestään viinanjuonti siirtyisi koteihin ja ravintola-alalla menetettäisiin työpaikkoja aikaisemman sulkemisen takia.

-Luulen, että poliisin aika menee niiden juoppojen kanssa, jotka eivät käy kapakoissa. Myös liikaa pohjia ottaneet seisoskelevat kaduilla, kun eivät pääse baariin.

Ravintoloiden aukiolon sääntelyä hän pitää haikailuna menneen perään ja merkkinä valvontayhteiskunnasta.

-Pikemminkin toimintaa pitäisi vapauttaa enemmän.

Poliisi kannattaa

Poliisin alkoholilupalausunnot Aville Hämeenlinnassa kirjoittava komisario Kari Pitkänen sanoo olevansa täysin samaa mieltä sisäministerin kanssa.

-Australiassa tutkittiin kahta samankokoista kaupunkia. Väkivalta väheni selvästi siinä kaupungissa, jossa kapakat menivät aikaisemmin kiinni.

Pitkäsen mukaan aikaisempi sulkeminen kuitenkin siirtäisi ongelmiakin aikaisemmaksi. Hän kuitenkin arvelee, että ihmiset oppisivat menemään aikaisemmin ravintolaan, jos ne suljettaisiin aikaisemmin. Varhempi sulkeminen myös vähentäisi humalaa.

Ravintoloiden kilpailun takia ainakin kaupungeittain sulkemisajan pitäisi olla sama kaikilla ravintoloilla.

Avissa pohditaan vaikutuksia

Tulosryhmän vastaava, ylitarkastaja Riku-Matti Lehikoinen Avista on aikaisemman sulkemisen kannalla. Kaksi olisi hänen mielestään sopiva aika. Pubit voisivat mennä kiinni puolen yön aikaan.

-Toisaalta nyt ravintoloita suljetaan porrastetusti. Yhtaikainen sulkeminen voisi tuoda omat ongelmansa, kun kaikki tulisivat kadulle samaan aikaan. Hyvä ei olisi sekään, että mentäisiin kotiin jatkoille ja häiriöitä aiheutuisi siellä.

Lehikoinen ei usko, että ravintoloiden sulkeminen vaikuttaisi poliisin resurssipulaan mitenkään.

-Ongelma on tosi monimutkainen. Emme voi tietää, mitä seurauksia aikaisemmalla sulkemisella olisi. (HäSa)