fbpx
Uutiset

Käräjäoikeudelta vapauttava tuomio Kittilän kuntapäättäjille – syyte hylättiin kaikkien 28 syytetyn kohdalla

Kittilän kuntapäättäjiä koskeva oikeudenkäynti Lapin kärjäoikeudessa. Kuvassa syytetyt vasemmalta Tapani Rantajääskö (kesk.), Timo Kurula (kesk.) ja Aki Maunula (vas.). Kuva: Pekka Aho
Kittilän kuntapäättäjiä koskeva oikeudenkäynti Lapin kärjäoikeudessa. Kuvassa syytetyt vasemmalta Tapani Rantajääskö (kesk.), Timo Kurula (kesk.) ja Aki Maunula (vas.). Kuva: Pekka Aho

Lapin käräjäoikeus hylkäsi syytteet kaikkien 28 syytetyn kohdalla Kittilä-oikeudenkäynnin lopputuloksena perjantaina.

Syytettynä oli kaikkiaan 27 Kittilän entistä ja nykyistä kuntapäättäjää ja yksi muu henkilö, joita vastaan on nostettu virka- ja työrikossyytteitä.

Syytteet on nostettu viiden vuoden takaisista tapahtumista, joiden seurauksena silloinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä irtisanottiin.

Oikeuden päätökset käsittelivät rikosasiana irtisanomiseen liittyvää kunnallista päätöksentekoa sekä Anna Mäkelään kohdistuvia syrjintä- ja työturvallisuusrikoksia.

 

Kihlakunnansyyttäjät
Katri Junnikkala-Heikkinen ja Sari Anttonen vaativat keskeisessä luottamustehtävässä toimineelle vähintään kahdeksan kuukauden vankeusrangaistusta.

Muille kunnanhallituksen jäsenille rangaistusvaatimus oli vähintään kuusi kuukautta vankeutta ja pienemmässä roolissa olleille valtuuston jäsenille syyttäjät vaativat vähintään viiden kuukauden vankeusrangaistusta.

 

Lapin käräjäoikeudessa linjattiin nyt ensi kertaa, milloin kunnan luottamushenkilö voi syyllistyä törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Luottamushenkilöitä on aiemminkin ollut syytteessä tuottamuksellisista virkarikoksista, mutta harvemmin kovista virkarikoksista. Niistä tuomitseminen edellyttää hyödyn hankkimisen tai vahingon aiheuttamisen tarkoitusta.

 

Kittilän kuntapäättäjien tuomiot siten tuskin jäävät vain Lapin käräjäoikeuden päätökseen.

Jos tuomioista valitetaan hovioikeuteen, oikeudenkäynti toteutetaan täyskäsittelynä ja vie saman verran aikaa kuin käräjäoikeudessa eli noin vuoden.

Jos Korkein oikeus antaa valitusoikeuden, siellä menisi vielä toinen vuosi.

Lainvoimaisten päätösten saaminen Kittilän kuntapäättäjien virkarikoksista veisi siten vielä pari vuotta.

Menot