Uutiset

Karhu kielsi: Äänestäjille ei saa tarjota ilmaista makkaraa

Ilmaisen vaalikahvin, sopan tai makkaran perässä poliitikkojen juttusille pyrkinyt markkinaväki sai tiistaina palata Hämeenlinnan torilta tyhjin vatsoin. Kansanedustajaehdokkaat eivät saaneet kaupunkikeskustayhdistykseltä lupaa tarjota äänestäjille kahvia tai ruokaa torilla markkinapäivinä.

Tori-isäntä Kari Karhu, mistä kielto johtuu?

– Kieltäminen on tietysti voimakas sana, mutta sehän johtuu siitä, että markkinoilla on useita kahvilanpitäjiä ja makkaranmyyjiä, jotka hankkivat sillä elantonsa, niin ei haluta pilata heidän bisnestään. Tämä on se perimmäinen syy.

Vielä viime vuoden puolella kansanedustajaehdokkaat tarjosivat torilla puuroa ja makkaraa.

– Kyllä, mutta siitä tuli vähän palautetta, että muilla markkinoilla on voimassa sääntö, ettei siellä saa olla ruokatarjoilua eikä kahvia. Totesimme, että yhtenäistämme linjan, Karhu kertoo.

Hänen mukaansa tarjoilukielto torilla koskee ainoastaan markkinapäiviä. Silloinkin kahvia ja ruokaa saa tarjota kävelykatu Reskalla.

– Siellä ei ole näitä kahvilakilpailijoita, ja siellähän meillä on vähän kovempi hintakin paikkamaksuna. Voihan siellä tietysti joku kahvila naapurissa vähän mutrustella, mutta toisaalta vapaa maahan tämä on, Karhu toteaa.

Mihin raja sitten vedetään: mitä kansanedustajaehdokas saa markkinapäivänä torilla tarjota vaalikansalle?

– Mehua, pipareita, karkkia… Ja jakaa tavaroita – minun puolestani vaikka timantteja, se ei ole kiellettyä! Mutta se on lähtökohta, ettei toisen bisnestä pilata, Karhu vastaa.

Karhun mukaan poliittiset puolueet ymmärsivät heti linjauksen, kun kaupunkikeskustayhdistys siitä heille tiedotti.

– Ihmiset sitä tietysti vähän ihmettelivät, kun eivät olleet kuulleet asiasta ja sitten ei ollutkaan ilmaista kahvia tarjolla, mutta jokainen poliittinen ryhmä ymmärsi asian.

Tuliko markkinayrittäjiltä paljonkin kritiikkiä ilmaista kahvia ja soppaa tarjoavista poliitikoista?

– Ei se kovin voimakkaasti tullut esille, kun eiväthän vaalit koske kuin muutamia markkinoita keväällä ja joulun alla. Vähän hymähdellen sitä palautetta tuli. Mutta meidän oli helppo tehdä päätös, kun saimme palautetta, että eri puolilla Suomea ja Helsingissä se on ollut pitkät ajat näin, Karhu kertoo. (HäSa)