Uutiset

Karhu murisee

Historiantulkinnat ovat herättäneet vilkasta, toisinaan jopa kiivasta keskustelua Suomessa ja Venäjällä.

Venäjän karhu ärähti, kun presidentti Tarja Halonen sanoi Ranskan vierailulla Suomen käyneen erillissotaa Neuvostoliiton kanssa.

Ei Suomi erillissotaa käynyt, se oli täysi liittolainen Saksan kanssa ja muille tulkinnoille ei ole tilaa, Venäjältä todettiin närkästyneenä.

Torstaina 21.4.2005 Venäjän ulkoministeriöllä oli taas asiaa. Tällä kertaa kaikille länsimaille. Venäjän mukaan länsimaissa yritetään luoda kuva, että Neuvostoliitto olisi ollut yhtä suuri uhka maailmalle kuin Hitlerin Saksa, yritetään unohtaa Neuvostoliiton rooli ”Euroopan pelastajana” ja niin edelleen.

Kyllä, Neuvostoliitto oli yhtä suuri uhka kuin Hitlerin Saksa. Kuuban ohjuskriisi toiminee hyvänä esimerkkinä, pääsihteeri Nikita Hrushtshev yritti salakuljettaa ydinohjuksia Yhdysvaltain takapihalle, mitähän mahtoi olla mielessä?

Suomen historiasta löytyy lukemattomia esimerkkejä neuvostoliittolaisesta valtapolitiikasta vuosilta 1945-1990.

Hitlerin natsivalta suoritti toisen maailmansodan aikana kansanmurhan juutalaisia vastaan, mikä on tunnustettu tosiasia joka puolella, myös Saksassa niiden ihmisten joukossa, jotka asiaan liittyvät. Sitä kadutaan ja hävetään, niin kuin pitääkin.

Kommunismin uhreja löytyy yksistään Venäjältä miljoonia. Isä aurinkoinen Josif Stalin murhasi/tapatti politiikallaan ja vainoillaan noin 30 miljoonaa ihmistä. Se on iso luku.

Varsin sympaattisena henkilönä pidetty Lenin tapatti poliittisia toisinajattelijoita valtaan noustuaan neljän kuukauden aikana enemmän kuin viimeisen sadan vuoden aikana tsaarit olivat tappaneet. Lähteenä näille on luvuille Kommunismin musta kirja.

Neuvostoliiton rooli ”Euroopan pelastajana” on varsin huvittava termi. Huvittava on tosiasiassa väärä sana kuvaamaan asioiden oikeata tilaa.

Baltian maiden, Puolan, Unkarin, Tshekin, Slovakian, Unkarin, Bulgarian, Romanian ja monien muiden maiden mielestä Neuvostoliiton Euroopan pelastaminen ei varmasti tuntunut hyvältä, saati sitten huvittavalta.

Totalitaarinen hallinta puna-armeijan tukemana ei mielestäni kuvasta pelastamista, tai suuren vapauden saavuttamista Hitlerin ikeen alta.

Neuvostoliiton oma Nürnbergin oikeudenkäynti tulisi järjestää, näin saataisiin myös kommunismin uhreille se kunnioitus, minkä he ansaitsevat. Jatkuva kieltäminen ja murina ei muuta tosiasioita.

Venäjän pitäisi rohkeasti tunnustaa ja tuomita nämä rikokset. Siitä alkaisi Venäjän parantuminen ja kehitys kohti länsimaista demokratiaa.

Ilkka Viitanen

Hauhon Kansalliset Nuoret ry vpj. Kokoomusnuorten

liittohallituksen jäsen