Uutiset

Karjahuushollia pilkkopimeässä

Marjatta Pitkäjärvi ,78, ja Mikko Sulonen ,76, lypsävät Lumikki-lehmää lähes pimeässä navetassa Rengossa.

Traktorin valot on suunnattu navetan ikkunaan heijastamaan valoa. Lisäksi apuna on taskulamppuja ja kynttilöitä.

Joulupukki toi osuvasti Suloselle otsalampun juuri ennen mittavaa Tapanin myrskyä. Sille on totisesti ollut käyttöä, mutta Pitkäjärvi sanoo, että lehmät vähän pelkäävät sitä.

Pariskunta on ollut nyt neljä päivää sähköttä Hämeen Härkätien varrella. Pimeys koitti tapaninpäivänä. Siitä lähtien on lypsetty kynttilän valossa, tuikittu taskulampulla valoa tupaan ja nostettu vettä kaivosta käsipelillä.

Päivänvalolla Pitkäjärvi ja Sulonen ovat käyneet kauhistelemassa kaatuneita puita. Kymmeniä mäntyjä ja kuusia on pitkällään ja kaatuneet puut tukkivat myös naapurin tien. Se meinasi jo naapuria suututtaa, mutta tuttu tuli raivaamaan kaatuneet puut tieltä pois.

-Nämä ovat niitä yläkerran pojan hommia, sanoo Sulonen.

-Karjahuusholli on kyllä hankalin juttu. Näen muutenkin huonosti, niin eihän täällä mitään meinaa nähdä, sanoo Pitkäjärvi.

Pitkäjärvi ja Sulonen tietävät, että saman tien varressa on muitakin taloja pimeänä. Siltä myös näyttää. Moni talo on sysipimeä ja pientareet ovat täynnä kaatuneiden puiden mujua.

Sähköttömyys näkyy myös kaupoissa. Mikko Sulonen kävi Forssassa kaupassa, eikä löytänyt kuin kaksi kynttilää. Paristoja sen sijaan löytyi ja se on hyvä.

-Radiota olemme kuunnelleet. Kai tässä vielä pari päivää ollaan pimeässä, pariskunta arvelee.

Hankalimmat tapaukset jäljellä

Vattenfallin jakelualueella sähköt puuttuivat vielä myöhään torstai-iltana 3500 taloudelta. Pahin tilanne oli Lounais-Hämeessä.

Fortumin luvuista Lopella ja Hausjärvellä ei saanut tarkkaa tietoa. Fortum sai keskijännitejohdot kuntoon torstain aikana Lopella, mutta pienempiä sähkövikoja yhtiö ei ehtinyt eilisen aikana korjaamaan.

Vattenfall urakoi sähköt torstaina Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla 3000 asiakkaalle. Töitä paiski 400 ihmistä.

-Uusia ilmoituksia tulee koko ajan lisää, sanoo Vattenfallin käyttöpäällikkö Markku Vänskä.

Vänskä arvioi, että jäljellä ovat hankalimmat tapaukset, jotka vievät eniten aikaa.

-Jäljellä ovat kohteet, joissa on huono tilanne. Johtoa joudutaan rakentamaan uusiksi ja se kestää.

Vänskän mukaan valtaosa Vattenfallin asiakkaista saa sähköt perjantaina tai lauantaina. Joitakin tapauksia menee kuitenkin ensi viikon puolelle.

-Kyllä tämä ylittää jo 2001 riehuneen Janikan ja kesän 2010 myrskyt.

Lopella kaksi hätämajoituksessa

Lopen kunta järjesti torstaina lisää hätämajoitusta seurakunnan Kesijärven leirikeskukseen. Sitä ei kuitenkaan tarvittu, kun sähköt palasivat kello 16 kieppeillä Lopen keskustaan ja Mikonkaareen.

Torstaina hätämajoituksessa Eedilän vanhainkodissa oli kaksi vanhusta.

Tarvitsijoita olisi ollut ehkä pari lisää, mutta sähköjen paluu muutti suunnitelmat.

-Se helpotti jo paljon tilannetta. Tilanne vaikuttaa nyt hyvältä, ja naapuriapu ja sukulaisten apu on ollut monella tärkeää, kertoo kunnan perusturvajohtaja Riitta Lehtinen.

Yle Hämeen mukaan Tammelassa on hätämajoitettu torstain aikana kuusi vanhusta. Kunta on myös varautunut laajempiin evakuointeihin, jos sähkökatkot jatkuvat. (HäSa)