Uutiset

Karjala-valokuvanäyttely esillä Hämeenlinnan maakunta-arkistossa

Hämeenlinnan maakunta-arkistossa avautuu Karjala-valokuvanäyttely tänään maanantaina 16. joulukuuta.

Yli sata kuvaa sisältävä näyttely jakautuu neljään osaan: Karjala ennen sotia, Neuvosto-Karjala, Karjala ennen ja nyt sekä kaupungit (Käkisalmi, Sortavala, Viipuri ja Terijoki).

Näyttelyn Suomen aikana otetuista kuvista valtaosa on Etelä-Karjalan museon kokoelmista, joissa on paljon aineistoa eri puolilta menetettyä maakuntaa. Toimittaja Arja Paananen löysi näyttelyn venäläiskuvat Pietarista valtiollisesta arkistosta. Näitä kuvia Karjalan ensimmäisistä neuvostovuosista ei ole aiemmin nähty Suomessa.

Näyttelyssä on myös kiinnostavia kuvapareja Karjalasta ennen ja nyt. Puolustusvoimien TK-kuvaajat kulkivat 1941 suomalaisten joukkojen mukana Laatokan Karjalassa ja ikuistivat näkymiä, ja kesällä 2012 toimittaja Pasi Jaakkonen ja valokuvaaja Keijo Penttinen kävivät katsomassa, miltä kuvien paikat näyttävät nyt. Kuvaparit tarjoavat kiehtovat katsauksen siihen, mikä on muuttunut – ja mikä ei.

Näyttely oli esillä ensi kertaa kesäkuussa 2013 Helsingin Sanomatalossa. Suuren suosionsa vuoksi se on kiertänyt ympäri Suomea. Näyttelyn on koonnut Ilta-Sanomat ja suunnittelun tehnyt Pekka Vartiainen.

Näyttelyyn on vapaa pääsy. (HäSa)

Karjala-valokuvanäyttely Hämeenlinnan maakunta-arkistossa (Aittatie 2). Näyttely on avoinna 16.–20.12. sekä 23. ja 27.12. klo 8-16. Keskiviikkona 18.12. glögitarjoilu klo 10–14.

 

Asiasanat