Uutiset

Karjalanpiirakoiden aitous selvitetään

Terveystarkastajat selvittävät parhaillaan, mitä kaikkea leipomoissa, kahviloissa ja kaupoissa myydään karjalanpiirakoina.

Valvontakäskyn on antanut Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Ylitarkastaja Tytti Itkosen mukaan tavoitteena on valvoa, että karjalanpiirakan nimisuojaa noudatetaan.

Karjalanpiirakka-nimeä on käytetty niin huolettomasti, että pakkausselosteista saattaa löytää sellaisiakin ainesosia kuin tapiokatärkkelystä, vehnäkuitua tai glukoosia.

-Eihän kukaan kotonakaan piirakoihin tärkkelyksiä tai kuituja ahda! Eikä tapiokatärkkelystä ole takuulla 1600-luvulla käytetty, Itkonen sanoo ja viittaa karjalanpiirakoista löydettyihin ensimmäisiin kirjallisiin tietoihin. Nämä tiedot ovat vuodelta 1686.

Nimikysymys saattaa kuulostaa melkoiselta nipotukselta, samanlaiselta kuin joskus muinoin paljon kohua herättänyt kurkkujen käyryysdirektiivi. Itkosen mukaan asiat eivät kuitenkaan ole verrattavissa toisiinsa.

-Ostajan pitäisi saada olla varma siitä, että eri valmistajien tuotteet ovat suunnilleen samanlaisia. On tämä vakavampi asia kuin kurkkujen käyryys, jolla ei taas ole maun kanssa mitään tekemistä, Itkonen puuskahtaa.

Muuta nimi tai vaihda reseptiä

Jos karjalanpiirakat todetaan epäaidoiksi, on myyjillä kaksi vaihtoehtoa: joko muuttaa tuotteen nimi esimerkiksi riisipiirakaksi tai vaihtaa reseptiä valvontaviranomaisen antamassa aikataulussa.

Terveystarkastaja Päivi Lindén kertoo, että Hämeenlinnassa valvonta on tarkoitus saada tehdyksi vuoden loppuun mennessä. Toistaiseksi tarkastuksia on tehty vasta kahdessa paikassa.

Valmistustapa sekä raaka-aineet ovat ne, mitkä erottavat aidon karjalanpiirakan muista piirakoista. Kuoren tulee olla ohut ja piirakka pitää paistaa korkeassa, noin 250-300 asteen lämmössä. Kuoritaikinaan laitetaan vettä, suolaa ja ruis- tai vehnäjauhoja.

Valmistustavan kannalta oleellista on, että piirakka rypytetään niin, että se jää keskeltä avonaiseksi. Täytteeksi kelpaa ohra- tai riisisuurimoista keitetty puuro tai perunasose. Näiden sijaan voidaan käyttää myös keitettyjä, survottuja kasviksia.

Virallinen määritelmä ei tavoittanut

Valvontaisku ei ole tavoittanut aivan kaikkia piirakanpaistajia. Laurellin toimitusjohtaja Heikki Kokko on asiasta kerrassaan hämmästynyt.

-Ihmettelen kyllä. Tiedän, että määräyksiä on tullut, mutta meihin ei ole oltu missään yhteydessä. Edes siitä ei ole tiedotettu, mikä määritellään karjalanpiirakaksi.

Mutta hyvänen aika. Mistä toimitusjohtaja voi nyt tietää, että piirakat ovat aitoja karjalanpiirakoita?

-Kuten sanoin, en tunne määrittelyä. Mutta väittäisin asiaa sen paremmin tietämättä, että varmasti on. Meillä on tätä tuotetta tehty karjalanpiirakkana jo ainakin 50 vuotta, Kokko sanoo.

Hauholla toimivassa Kesti-Paakarissa ollaan hieman paremmin kärryillä. Terveystarkastaja on ollut yhteydessä leipomoon juuri tuntia ennen toimittajan soittoa.

Pasi Virtanen kertoo, että yrityksen myymät piirakat on ostettu Valiolta raakapakasteina. Terveystarkastajan kanssa on sovittu, että piirakoiden aitous varmistetaan Valion kautta. (HäSa)