Uutiset

Kartellijahti tuottaa tulosta

EU-komissio lätkäisi viidelle hissiyhtiöille sellaiset kartellisakot, että varmasti tuntuu. Sakkojen kokonaissumma hipoo miljardia euroa ja siitä suomalaisen Koneen osuus on 142 miljoonaa euroa. Se on pienimmästä päästä, mutta silti kaikkien aikojen suurin suomalais-en yhtiön saama rangaistus. Kone olisi saattanut saada enemmänkin, mutta sen avomielisyys tutkinnassa palkittiin pienentämällä jättisakkoa.

Mittavat sakot, joista suurin vastuu lankesi saksalaiselle Thyssenille, 480 miljoonaa euroa, kielivät kartellikumppanusten liiketoimien laajuudesta. Nappikaupasta ei todellakaan ole ollut kysymys.

Lasku on langennut yhtiöiden asiakkaiden maksettaviksi. Asiantuntijat arviovat markkinoiden jaon ja hintasopimusten nostaneen hissien ja liukuportaiden loppuhintaa 10-30 prosenttia.

Pörssiyhtiö Koneen markkina-arvo on noin 5,8 miljardia euroa. Se ei kaadu 142 miljoonan euron sakkoon, vaikkakin se on noin kolmasosa yhtiön liikevoitosta.

Kartellikäry tietää muutakin kuin pelkkää rahanmenoa. Vilpistä kiinni jääneet yhtiöt saivat ruman tahran kilpeensä, jonka killottamiseen kuluu oma aikansa. Asiakkaat ovat pitkään poikkeuksellisen tarkkoina asioidessaan kartelliyhtiöiden kanssa.

Koneen hallituksen puheenjohtajan Antti Herlinin tuoli Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksen johdossa ei kartellisakoista horju. Yhtiössä rötösteltiin ennen Antti Herlinin astumista johtoon ja rankaistaviin tekoihin syyllistyneet työskentelivät Koneen eurooppalaisissa tytäryhtiössä. Silti konsernin johdon pitää tietää, mitä niissä kulloinkin puuhastellaan.

Hissiyhtiöiden kartellisakot osoittavat vähättelijöille, että kartelleja ollaan nyt tosissaan kitkemässä Euroopasta. Vielä muutama vuosi sitten kiinnijäämistä pidettiin enintään huonona tuurina, josta selviää pikkurahalla.

Ei selviä enää, sillä jättisakot kirpaisevat suuriakin yrityksiä. Mikäli käry kävisi toistamiseen, sakot kaksikertaistuisivat eikä sellaista kestäisi taseeltaan vahvakaan yhtiö.

Suuret kartellisakot varmistavat sen, ettei rikos toistu tai ainakin sen uusiminen olisi sulaa hulluutta.

Rangaistuksilla on myös ennaltaehkäisevä vaikutus. Kun tiedossa on ankarat seuraamukset, kynnys vilpin yrittämiseen nousee.

Kartellinen vastainen taistelu on asiakkaiden, kuluttajien ja veronmaksajien etujen puolustamista. He viime kädessä maksavat kartellien käärimät ansaitsemattomat voitot.

Vapaan kilpailun näkökulmasta on hyvä, että kaapit siivotaan pohjia myöten. Ellei näin menetellä, tehottomuudelle, kilpailukyvyttömyydelle ja aikansa eläneille rakenteille ylläpidetään kasvualustaa. Viranomaisten ei pidä hetkeäkään epäillä käydä myös kansainvälisten suuryhtiöiden kimppuun, jos aihetta on. Niiden on pelattava samoilla säännöillä kuin pientenkin.

Päivän lehti

28.1.2020