Uutiset

Karting-kuskit pääsivät vauhtiin Ahveniston varikolla

Ahveniston Autourheilijoiden kahdeksanvuotiaat Santeri Savikko ja Kosti Joutvuo ovat oikeita poikia kuvailemaan Ahveniston moottoriradan uutta karting-rataa. Noin 450 metrin mittainen Kale Circuit (edesmenneen hämeenlinnalaisen karting-vaikuttajan Kalevi Kaukoahon nimikkorata) tuntui kuitenkin jakavan mielipiteet ennen tiistain näytöskisaa.

-Radalla saa olla koko ajan tarkkana, sillä se on nyt paljon vaikeampi kuin alkukaudesta. Vanhat tötsät ratamerkkeinä olivat helpompia kierrellä kuin nämä uudet hienot reunukset, Santeri kuvaili.

-Ihan helppohan se on vieläkin. Taidat vain ajaa väärillä ajolinjoilla. Nopeilla linjoilla auto ei edes pompi, huuteli Kosti, jonka kädet kävivät kuin tynnyrinpesijällä.

Kosti pyöritteli rattia hyvin myös radalla. Formula kolmosten suomenmestarin Kimmo Joutvuon poika voitti Raket-minien (85-kuutioiset) lähdön piskuisella Kadet-luokan autollaan (60-kuutioiset).

Yksin Kostin ei ole tänä kesänä tarvinnut kurvailla, sillä hämeenlinnalaisseuran riveissä on jo kolmisenkymmentä junnukuskia.

-Uusi rata on ollut todellinen piristysruiske toimintaamme. Lajista on innostunut kesän aikana toistakymmentä uutta poikaa ja tyttöä. Olemme harjoitelleet tänä kesänä ohituksia, suora- ja mutka-ajoa, lähtöjä ja jarrutuksia. Myös talven kerhotoiminta saa uutta virtaa, uskoo AAU:n karting-kuskien vetäjä Tommi Muilu.

Kisoja ensi kesänä

Ahveniston varikon uusi monitoimirata muuttuu karting-radaksi kahtena iltana viikossa. Muovisilla reunamerkeillä ja ratavaloilla merkitty baana on kuin Monacon katurata, mutta isoimmilla karting-pyssyillä radalle ei ole asiaa.

-Maanantain ja tiistain harjoitusillat (kello 18-20) on tarkoitettu pienemmille lajin harrastajille. Aluksi radalla ajetaan suunnilleen Raket-luokan 85-kuutioisilla peleillä. Ensi kesänä saatamme järjestää jo ihan oikeita kisojakin,suunnittelee moottoriradan yrittäjä Pertti Kurki-Suonio.

Kurki-Suonio toimii kuudetta kesää Apparan ratayrittäjänä. Mies on kehittänyt perinteikkään moottoripyhätön toimintaa hatunnoston arvoisesti – varikolle merkattu monitoimirata palvelee myös autokouluja ja moottoripyöräkerhoja.

-Myös Karting-rataa on useampikin vaihtoehto. Pisin lenkki on pituudeltaan noin 850 metriä, Kurki-Suonio kertoo.

Kale Circuitilla vietettiin tiistaina radan virallisia avajaisia. Paikalla oli myös takavuosien mikrokuskeja. Kivisten vauhtisisaruksille, Irenelle ja Harrylle, Appara oli nuoruusvuosina tärkeä paikka.

-Rata oli meidänkin aikanamme varikolla, mutta ajoimme vähän pitempää lenkkiä. Uusi rata on kuitenkin erittäin hyvä harjoitus- ja opetusrata, Irene Kivinen kehui.

Ahvenistolla ajettiin karting-autoilla tosissaan edellisen kerran 1970-luvulla.

-Myöhemminkin on ollut näytösajoja, mutta kisoista on aikaa noin 35 vuotta, AAU:n puuhamies Juha Hirvonen laskeskeli.

Hämeenlinnan nuoret karting-kuskit ovat harjoitelleet viime vuosina lähikuntien radoilla. Raket-junioriluokan kuskille Saku Virtaselle tuttuja ovat ainakin Lavinnon ja Hyvinkään radat.

-Myös Toijalan vauhtipuistossa olemme käyneet harjoittelemassa ja kilpailemassa. Ahveniston uusi rata ei ole ihan yhtä nopea, mutta täällä oppii hyvin ajamaan, Saku sanoi. (HäSa)

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic