Uutiset

Kartta marjapaikalle, mutta mistä?

Kun kerran ihan sattumalta löytää hyvän marjapaikan, olisi sinne mukavaa osata myöhemmin uudestaankin.

Valitettavasti vain kartoissa on niin paljon eroja, että erityisesti metsissä tai soilla liikkuessa tulevat useimpien suosittujen karttojen ja karttapalveluiden rajat vastaan.

Lähdimme katsomaan, mistä löytyisi kartta, jolla Hattulan Lintusuon laidan marjamättäälle löytäisi ensi kesänä uudestaan.

 

GT-yleiskartta löytyy melkein jokaisesta kodista tai autosta. Sen kanssa löytää tien Rahkoilaan, mutta sen jälkeen ei tarkkuus enää riitä.

 

Google Maps on verkon suosituin ilmainen karttapalvelu. Samoin kuin kilpailijansa Microsoftin Bing Maps, Google tuntee Suomesta lähinnä kadut ja tiet. Se helpottaa autolla liikkumista, jos tietää tien nimen. Suon laidassa suosituilla verkkokartoilla on näyttää vain tasaisen hailakanvihreää ilman mitään lisätietoja. Korkeuskäyriäkään ei ole.

Molemmista palveluista löytyy myös ilma- tai satelliittikuvia, mutta niiden tarkkuus ei riitä sokkeloiseksi ojitetulla suolla kulkemiseen. Lisäksi kuvat ovat vuosia vanhoja, joten ojat ja polut ovat voineet muuttua moneen otteeseen.

Itse printattujen tulosteiden lisäksi molempia karttoja voisi käyttää myös älykännykässä tai tabletissa – jos sellaisen uskaltaa ottaa suolle mukaan syyssateeseen. Onneksi saatavilla on veneilijöille tarkoitettuja vesitiiviitä suojapussukoita.

Fonectan Eniro.fi karttapalvelu tarjoaa verkkokartan lisäksi loistavan tarkkoja ilmakuvia kaupungeista, mutta maaseudulla tarjolla on kartan lisäksi vain suttuisia satelliittikuvia. 

 

Karttapaikka.fi on viranomaisten palvelu, joka tarjoaa tuoreinta mahdollista karttatietoa kaikelle kansalle. Parhaimmillaan uudet tiet ja paikat päivittyvät kartalle vain muutamien päivien viiveellä. Toisaalta kartalla voi myös olla paikkoja, jotka on vasta kaavoitettu, mutta ei vielä rakennettu.

Verkossa suurinta tarkkuutta on rajoitettu ja osa julkisista tiedoista puuttuu.

Karttapaikan tapaisen palvelun voisi periaatteessa perustaa kuka tahansa, sillä valtaosa tiedoista on jaossa julkisesti.

 

Maanmittauslaitos on viranomainen, jolta myös Karttapaikka ammentaa tietonsa. Laitos palvelee verkossakin, mutta jos toden teolla haluaa kaiken mahdollisen karttatiedon lähteille, on käytävä itse toimistolla. Hämeenlinnasta se löytyy Koulukadulta.

Asiakaspalvelusihteeri Satu Parviaisen mukaan erityisesti hirviporukat ovat löytäneet karttapalvelun. Valitun alueen kartalle saa mukaan niin kiinteistöjen rajat kuin parhaat passipaikatkin.

Hetken etsimisellä marjasuo löytyy tietokoneen ruudulle ja Parviainen rajaa kartan asiakkaan toiveen mukaan. Kartalla näkyvät jopa suon ojatkin, niiden mukaan on helppo suunnistaa.

Lopuksi Parviainen tulostaa kartan säänkestävälle kangasmateriaalille, joka ei vettä tai taitoksia pelkää. Päälle voi tehdä merkintöjä tussilla. Vain auringon ultraviolettivalo tuhoaa karttaa.

Ilmainen tällainen kartta ei ole ja A4-kokoiselle kangaskartalle hintaa tuli 17,50 euron verran.

Mutta kyllä hyvä marjapaikka aina pienen uhrauksen arvoinen asia on. (HäSa)

 

—-

22.10.2012 Täsmennetty Fonectan Eniro.fi -karttapalvelua koskevaa kohtaa.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic