fbpx

Kas, kapinaako tässä odotellaan

 

Vappuna puhuttiin ahneutta vastaan. 
 
Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman mielestä kohtuullisuus arvona on vaarassa ylimitoitettujen optioiden, bonusten ja erilaisten ylimmän johdon erikoisjärjestelyjen takia samaan aikaan kun henkilöstöltä vaaditaan uhrauksia. Hän perää kohtuuden ystäviä kokoon. 
Työkaluja vaikuttamiseen ovat elinkeinoelämän järjestöjen omat ohjeet, työmarkkinasopiminen ja esimerkiksi yhteistoimintalain mukaiset neuvottelumenettelyt, Heinäluoma ratkoi ongelmaa kelpo SAK:laisena.
 
Vasemmisto on valmis osallistumaan hallitukseen, joka pienentää tuloeroja progressiivisemmalla verotuksella ja kerää nykyistä enemmän pääomatuloveroja. sanoi Vasemmiston johtaja Paavo Arhinmäki ja vaati ahneuden vastaista liikettä pystyyn.
 
SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen osallistui luokkataisteluun vaatimalla yritysten palkitsemisjärjestelmiin kohtuullisuutta, reiluutta ja yhteisiä pelisääntöjä. Urpilaisen mukaan kohtuullisuutta ja keskinäistä luottamusta ovat rapauttaneet ahneus ja hyvä veli -verkostot. Urpilainen haluaa asian kolmikantaan. 
 
Hyvää palkkaa…
 
Elinkeinoelämän toimitusjohtaja Mikko Pukkinen tyrmää ajatuksen. Helsingin Sanomien mukaan Pukkisen mielestä palkitsemisjärjestelmiä tulee kehittää siten, että työn tuloksia palkittaisiin nykyistä paremmin.
 
– Tämä ei koske vain johtoa, vaan koko henkilöstöä. Hyvästä työstä hyvä palkkaa, lupaa Pukkinen Suomen työväenluokalle.
 
Kerrassaan huvittavalta vaikutti myös elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen esiintyminen. Hänkin käytti kokoomuksen tekniikkaa puhua jo etukäteen toisten asioiden päälle.
 
Meidän on sanottava selkeästi ei yritysjohdon ahneudelle, ( sitten varaus:) mutta samalla ei myös orastavalle kateuden ja kaunan ilmapiirille. Reilu yhteiskunta sallii ja kannustaa menestymiseen, Häkämies painotti kokoomuksen vappujuhlassa Kotkassa. 
 
Häkämies oli valtionyhtiöistä vastaava ministeri edellisessä hallituksessa ja nytkin postilla, jossa voisi ehdotta suurempia bonusveroja. Kehotan tutkimaan myös vaalirahailmoituksen netistä.
Tapetaan rikkaat
 
Aiemmin elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki oli todennut brittilehden haastattelussa, että ahneuden ongelmasta päästäisiin jos maailmasta väestöstä tapettaisiin rikkaimpien ihmisten kaiken omistava prosentti. Myöhemmin hän tosin kertoi Suomessa radikaalin ehdotuksensa olleen vain vitsi.
 
Tarkkanäköisemmin asiaa käsitteli jo ennen vappua ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka viittasi Arabikevään kansannousuihin ja sen esimerkkiin Euroopan työttömälle nuorisolle: Demokratia saattaa joutua uhanalaiseksi myös vanhoissa vakiintuneissa demokratioissa. Euroopan velkakriisiin tarjotut radikaalit matokuurit ovat syöksemässä monia maita syvään lamaan, nuorisotyöttömyys lähenee paikoin jo 50 % ja ihmiset osoittavat tyytymättömyyttään herkästi väkivaltaan päättyvin muodoin. 
 
Kuvat Välimeren pohjoiselta rannalta ovat samannäköisiä kuin vuoden takaiset arabikevään kuvat eteläiseltä rannalta, sillä erolla, että arabimaissa protestoitiin diktatuureja vastaan kun Euroopassa protestoidaan sellaisia hallituksia vastaan, jotka ovat aikoinaan saaneet demokraattisissa vaaleissa valtakirjan. Mutta näidenkin hallitusten politiikkaa ohjaavat markkinoiden näkymättömät kädet ja ilman demokraattista valtakirjaa toimivien kansainvälisten byrokraattien puheet, sanoi Tuomioja, joka hyvin tuntee eurooppalaisen nuorisoprotestin syntymekanismit 60-luvun nuorisoveteraanina.
Nallekarkkeja ja kannatusta
 
Tuomioja otti kiinnitti huomiota myös Ahneusliikkeen arroganssin ja Ruotsalaisen kansanpuolueen talouspoliittisen toimikunnan puheenjohtajan, Björn Wahlroosin, juuri ilmestyneeseen kirjaan, jossa tämä uhkaa rikkaiden pian jättävän Suomen ja Wahlroosin näkemykset demokratian rajoittamistarpeista ja hierarkioiden vahvistamisesta. 
 
Ahneuden aika on jatkunut räikeänä ylimielisyytenä, kohtuuttomuutena ja aatelisena esiintymisenä jo vuosikymmenen Suomessa. Sen tuhovoima on nähty myös yrityksissä; Nokian romahdus pikamiljonäärien poistuessa bonuspäiville, investointien pysähtyminen lyhytnäköisen optiotuloksen keruuseen, moraalikato ja lahjonta.
 
Seuraus on ollut pankkijärjestelmän uusi romahdus ulkomailla, ulkomaisten markkinavoimien kaappaukset Suomen terveydenhuollossa ja vanhusten hoidossa lähes kiristykseltä vaikuttavilla menetelmillä. Nuorten ajautuminen työttömyyteen, parhaimmillaankin pätkätyösuhteisiin ja vuokratyöhön, luonnon riisto ja vastuuton ydinvoimapolitiikka ovat mulle-mulle-ajan ilmiöitä.
 
Pikkuhiljaa ahneuden aika näyttää alkavan sataa myös demarien laariin. Se jatkuu vain jos SDP osaa olla uskottava ja uskaltaa myöntää oman korporaatiokorruptionsa merkityksen asioiden kehittymisessä. Ja senkin, ettei tämä nyt ole mikään työmarkkina-asia; kolmikanta tai yt-neuvottelu. 
 
Herra paratkoon, Urpilaisella on veroruuvi, punavihreillä enemmistö hallituksessa, kokoomuksella tolkun, Benin ja jopa Häkämiehen puheet painettuna.
 
On tärkeä tehdä jotain, joka todella vaikuttaa. Nuoriso saattaa muuten jyrkimmillä korvillaan marssia bastiljeihin kertomaan Kaurismäen vitsejä. Siinä Tuomioja on oikeassa. 
Ilmapiirissä alkaa näet tuntua Euroopan kevät ja kesä vuonna 1789, 1848 tai 1968.
 

Menot