Uutiset

Kas näin kääntyy lehti

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää, tietää puistotyöntekijä Tarmo Saunalammi. Ainakin syksyllä, kun Hämeenlinnan kaupungin puistojen nurmet täyttyvät lehdistä. Ja täyttyvät lehdistä. Ja taas täyttyvät lehdistä.

-Juuri viime viikolla olimme täällä. Ja taas, hän sanoo lennättäessään keltaisia, punaisia ja ruskeita lehtipudokkaita läjään Vanhan hautausmaan puistossa.

Saman toki tietävät kaikki, joilla on pihassaan puita. Mutta miten tehdä siitä miellyttävää, onkin jo toinen juttu. Tottumaton saattaa helposti haravoida itsensä kylkipuoleksi.

-Haravakättä pitää välillä vaihtaa. Vuorotellaan puolelta toiselle. Jos tekee pelkästään jomminkummin päin, lihakset kipeytyvät varmasti, Saunalammi opastaa.

-Veto lähtee hartiasta saakka. Se on se niksi.

Saunalammi uskoo, että kerrallaan voi kiskoa lehtiä kasalle pari tuntia. Viimeistään sitten on tauon paikka. Sitä hän ei kuitenkaan lupaa, että oikea tyyli varmistaisi hauskuuden.

-No eihän tämä kivaa ole! Itse käytän mieluummin lehtipuhallinta, vaikka raskasta senkin kannatteleminen pidemmän päälle on.

Liikuntaa ja rentoutusta
Myllymäessä huoltomies Jukka Salo ja apumiehensä Jukka Hakala nostelevat kukkurakuormittain vaahteranlehtiä pakettiauton peräkärryyn. Keveät ja kuivat lehdet lepattavat tuulessa. Aurinko kirkastaa syksyn värit.

Miehet hymyilevät ovelasti nostellessaan vaunuun myös suuresta vaahterasta harvennettuja oksia.

-Oksa oksalta pois, aina vähenee, he virnistävät.

Vaikkei haravoimista Jukkienkaan mielestä voi edes hyvällä tahdolla nimittää huviksi, he löytävät siitä paljon hyviä puolia.

-Riesan puolellehan tämä joka syksy kallistuu, mutta se liikunta, liikunta. Haravoiminen on erittäin terveellistä hyötyliikuntaa. Rentouttavaakin tämä on, he julistavat.

-Ja saa olla ulkona tällaisella ilmalla, katso nyt.

Kyllä vain. Jos ei näkisi punaista, keltaista ja pilkkuja, voisi kuvitella, että on kesä. Haravatta nämäkin miehet kenties hukkaisivat koko hienon päivän sisätiloissa.

Kuten Saunalammi, myös Salo ja Hakala muistuttavat oikeiden työliikkeiden tärkeydestä. Selkää on säästettävä.

-Töitä tehdään käsivarsilla, ei selkälihaksilla, he tähdentävät. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020