Uutiset

Kasarmisairaalan purkajat tuomittiin päiväsakkoihin

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut molemmat Poltinahon sairaalarakennusta luvattomasti purkaneet rakentajat 30 päiväsakkoon, mikä tarkoittaa rahassa yhteensä 840 euroa. Tuomio langetettiin rakennussuojelurikoksesta.

Hämeenlinnan kaupunki teki Jouko Aholasta ja Marko Heinämäestä viime lokakuussa poliisille ilmoituksen, kun yrittäjät olivat kesällä purkaneet koko kasarmisairaalan, vaikka osa siitä oli suojeltu asemakaavalla.

Purkamiseen olisi tarvittu poikkeamislupa Ely-keskukselta. Purkamishetkellä rakentajilla ei ollut lupaa edes talon osittaiseen purkamiseen.

-Kun on toimittu väärin ja siitä tuomitaan, niin maalaisjärjellä ajateltuna sakkojen määrä ei kyllä tunnu miltään. Siinä mielessä tuomio oli sykähdyttävä, sanoo ympäristö- ja rakennuslautakunnan puheenjohtaja Pasi Vesala (sd.).

Ahola ja Heinämäki kertoivat oikeudelle toimineensa pakon edessä. He olivat varmoja, että heille olisi myönnetty purkulupa myös säilytettäväksi määrättyyn rakennuksen osaan sen erittäin huonon kunnon takia. Lupa-asioiden asiallinen hoitaminen jäi heidän puoleltaan viranomaisten kesälomien jalkoihin.

Kulttuurihistoriallisista syistä museovirasto oli esittänyt säilytettäväksi kasarmisairaalan salitilan sekä harjoituskentän puoleista julkisivua ja rakenteita niin paljon kuin mahdollista.

Lakimiehet jatkavat jos jatkavat

Käräjäoikeus antoi tuomionsa huhtikuun alkupuolella, ympäristö- ja rakennuslautakunta sai siitä tiedon tämän viikon keskiviikkona. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei Hämeenlinnan kaupunki voi enää valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

-En osaa sanoa, mitä olisimme tehneet, jos olisimme saaneet tiedon tuomiosta ennen valitusajan umpeen menoa, mutta käräjäoikeuden tiedottaminen on jäänyt vaillinaiseksi, sanoo Vesala.

-Prosessi on meidän osaltamme päättynyt. Jos kaupungin lakimiehet voivat ja haluavat valittaa käräjäoikeuden toiminnasta, se on lakimiesten asia, hän jatkaa.

Ahola ja Heinämäki rakentavat kasarmisairaalan paikalle hirsirakenteisen rivitalon. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020