Uutiset

Käsittämätön riita pakolaisista

Yleisradion Ykkösen aamu-tv:n katsojat pääsivät – tai joutuivat – maanantaina seuraamaan kummallista näytelmää. Työministeriön politiikkaosaston johtaja Mervi Virtanen ja sisäministeriön tulosalueen johtaja Arja Kekkonen kiistelivät pakolaispolitiikasta tavalla, johon Suomessa ei ole totuttu.

Mervi Virtasen mukaan sisäministeriö kieltäytyy ottamasta maahan muun muassa muslimipakolaisia. Arja Kekkonen torjui tiukasti väitteen ja syytti sisäministeriön kantaa asiassa edustanutta Virtasta asiallisesti valehtelusta. Kekkosen mielestä työministeriön taitamattomuus on pakolaisten Suomeen tulon este.

Kahden virkamiehen nokittelu voisi olla nautittavaakin katseltavaa, jos itse kiistan kohteena oleva asia ei olisi äärimmäisen vakava. Suomi on sitoutunut ottamaan vastaan 750 niin sanottua kiintiöpakolaista, joista YK:n pakolaisjärjestö UNHRC on tehnyt tänä vuonna esityksiä.

On suorastaan irvokasta, että kahden ministeriön suoranainen riitely on inhimillisen hädän lievittämisen tulppana. Nykyisten tietojen valossa Suomi ei pysty ottamaan vastaan tänä vuonna 750 kiintiöpakolaista. Satakunta paikkaa jäänee täyttämättä.

Kaiken lisäksi työministeriön ja sisäministeriön jatkuva tora on saattamassa vaaraan myös ensi vuoden pakolaiskiintiön täyttämisen.

Mervi Virtasen väite sisäministeriön harjoittamasta uskonnollisesta syrjinnästä on niin raskas syytös, että sen todenperäisyys on perin pohjin tutkittava. Mikäli tilanne on tämä, sisäministeriö syyllistyy uskonnollisen syrjinnän lisäksi mitä ilmeisimmin myös rasismiin.

Maailman pakolaisten tilanne on hyvin lohduton, eikä Suomi voi tarjota apuaan kuin kouralliselle hätää kärsiviä. Virkamiehet eivät nyt ymmärrä alkuunkaan syvällistä vastuutaan ison kansainvälisen ongelman edessä.

Perimmiltään kysymys ei kuitenkaan voi olla vain Mervi Virtasen ja Arja Kekkosen erimielisyyksistä. Sisäministeriötä johtaa Kari Rajamäki (sd.) ja työministeriötä Tarja Filatov (sd.). Kaiken takana täytyykin olla nimenomaan kahden ministerin syvä eripura suomalaisen pakolaispolitiikan linjasta.

Kun kiista on pitkittynyt ja myös kärjistymässä, pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) olisi aihetta puuttua asiaan. Vastuutaan ei voi paeta myöskään SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma. Hänen on astuttava esiin, sillä riitelyssä on vahva demarileima.

750 pakolaisen kiintiöstä on eduskunnan päätös, jota niin sisäministeriön kuin työministeriönkin tulee tietysti kunnioittaa. Eduskunta ei ole tehnyt ratkaisua, jonka mukaan Suomeen otetaan 750 kiintiöpakolaista ainoastaan silloin, kun YK:n UNHRC:n esitykset sattuvat miellyttämään pakolaisten tulosta päättäviä viranomaisia.

Suomalaisessa poliittisessa järjestelmässä ei pidä antaa tilaa sille mahdollisuudelle, että virkamiesten riitelyllä vesitetään eduskunnan tahto. Nyt näin on käymässä.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic