Kolumnit Uutiset

Kassahenkilö vippasi viitosen

Kassajonossa seisoi rasittuneen näköinen nuorehko mies kainalossaan kaupan menekkituote eli olutlaatikko.

Kun tuli vuoro maksaa, kävi ilmi, että rahat riittävät vain 22 kaljatölkkiin eli laatikosta olisi pitänyt ottaa kaksi tölkkiä pois. Mies oli hyvin harmissaan. Kahdesta tölkistä luopuminen tuntui epämieluisalta vaihtoehdolta.

Hetken aikaa miehen ja kassaneidon keskustelua kuunneltuaan asiaan puuttui toinen kassahenkilö, joka moitti asiakasta ankarin sanoin hulttiommuudesta.

Sitten hän kaivoi esiin oman rahapussinsa ja kysyi, paljonko mies tarvitsisi lainaa. Tilanne oli selvitetty.

Tämmöistä tuskin ikinä tapahtuisi vaikkapa Tiiriön Prismassa tai Citymarketissa. Voisi alkoholiviranomaisillakin olla jotain sanomista. Jotenkin se vain oli hyvin hellyttävää.

Jouluaattona paikallinen, jo iäkkäänpuoleinen alkoholin ystävä istui ulkona vakiopaikallaan, kun kaupat olivat jo sulkemassa.

Näytti siltä, ettei mies omin voimin selviydy kotiin. Useampi kuin yksi ohikulkija tuli kysymään, miten mies voi. Lopulta ohikulkijat yhteistuumin tilasivat hänelle taksin kotiin.

Nämä tapahtuivat Hämeenlinnan maaseudulla, jossa melkein kaikki tuntevat toisensa. On hyvä, että ihmiset ovat tuttuja, koska se lisää välittämistä ja sosiaalista kontrollia.

Vanhemmillani oli ennen vanhaan kiikari keittiön pöydällä, koska läheinen tie on niin etäällä, ettei paljaalla silmällä erota, kuka siellä kulkee. Kiikarille naureskeltiin.

Nyt, kun aikaa tulee vietetyksi enemmän maaseudulla, harmittaa, että kiikari on hävinnyt johonkin. Olisihan se kiintoisaa nähdä tielle asti.

Vanhemmat tunsivat kulkijat ja spekuloivat, mihin kukin oli matkalla ja mitä tekemään.

Mielenkiintoinen ajatus, että ajat fillarilla asutuksen läpi ja jokaisesta talosta joku kiikaroi.

Maaseudun ja sosiaalisen kontrollin toinen puoli onkin se, että siellä on lähes mahdoton sulautua taustaan.

Väitetään, että maaseudulla on hiljaista. Se ei pidä paikkaansa.

On ihan luonnollista, että maanviljelijät ajaa pörräävät traktoreillaan pelloilla nyt, kun sinne ensin levitettiin lemahtavat ainekset kasvua kiihdyttämään ja sitten kylvettiin vilja.

Öisinkin traktorit ovat liikkeellä. Ilmeisesti niillä käydään myös yöjalassa. Varmasti vakituisesti paikkakunnalla asuvat tietävät, kuka käy kenen luona.

Päivän lehti

8.7.2020