Uutiset

Kastellin remontti on viittä vaille valmis

Kastellin eli kaupungintalon peruskorjaus on lähes valmis. Korjauslistalla ovat tässä vaiheessa enää katutasossa sijaitsevan palvelupisteen tilat, joiden remontti on edessä kuukauden kuluttua.

Runsaat puolitoista vuotta kestäneessä peruskorjauksessa uusittiin vesiputket, sähköt ja ilmastointi sekä kaikki pinnat. Viemäriputket korjattiin pinnoittamalla. Kulunvalvonta ja ovien lukitukset uudistettiin. Lisäksi uusittiin edustuskäytössä olevan uima-altaan puhdistuslaitteet.

-Ilmastoinnin uusiminen ja jäähdytyksen saaminen oli työntekijöiden kannalta iso ja myönteinen muutos. Etelänpuoleisissa huoneissa lämpötilat ovat nousseet kesäisin lähes 40 asteeseen, sanoo Risto Saari, Linnan tilapalveluiden rakennuttajapäällikkö.

Remontti tulee maksamaan kaupungille yhteensä 3,5-4 miljoonaa euroa.

-Se on vain 600 euroa neliöltä, sillä taloissa on yhteensä lähes 7 000 neliötä, Saari huomauttaa.

Kastelli muodostuu kahdesta talosta, Raatihuoneenkatu 9:stä ja 11:stä. Ne ovat olleet kaupungin omistuksessa vuodesta 1998, mutta kaupungilla on ollut talossa vuokratiloja jo kauan ennen sitä.

Talojen alkuperäinen omistaja oli Hämeenlinnan vanha säästöpankki, josta tuli myöhemmin Kanta-Hämeen aluesäästöpankki. Talot rakennettiin perätysten 1960-luvun puolivälissä.

Nykyään taloissa on lähes pelkästään kaupungin toimintoja. Ulkopuolisia vuokralaisia ovat ely-keskus (työvoimatoimisto), Seuturekry, Kahvila Laurell ja Popino-ravintola. Entisiin Marimekon tiloihin on muuttamassa Punnitse ja säästä -herkkumyymälä.

Kaupungin työntekijät ovat joutuneet parin viime vuoden aikana sopeutumaan monin tavoin väliaikaisiin ja pysyviinkin muutoksiin. Osa ihmisistä on saanut muuttaa rakennuksesta toiseen, osa on muuttanut rakennuksen sisällä.

-Täällä suljettiin remontoinnin takia aina puoli kerrosta kerrallaan, ja työntekijät siirrettiin väliaikaisiin tiloihin. Osa pääsi takaisin vanhoihin tiloihinsa, osa muutti uuteen paikkaan, Risto Saari kertoo.

Hän itse on Kastellin uusia ihmisiä, sillä Linnan tilapalvelut -liikelaitos toimi aikaisemmin Rauhankadulla teknisen viraston talossa, jonka kaupunki on laittanut myyntiin.

Nyt remonttia odottaa enää siis palvelupiste, jonka alakattoja ja valaistusta uusitaan.

-Lisäksi palvelutiskit uudistetaan. Sinne tulee looseja, joissa asiakkaita voi palvella yksityisemmin.

Myös kaupungin johdon työhuoneet sijaitsevat Kastellissa, mutta niitä ei nyt peruskorjattu.

-Ylimmän kerroksen tilat remontoitiin jo aiemmin, Saari kertoo.

Kastellissa työskentelee noin 180 kaupungin työntekijää. Toinen mokoma työntekijöitä on Wetterhoffinkadulla sijaitsevassa Wetterin talossa. Kastelli ja Wetteri muodostavat nykyään Kaupungintalo-nimisen kiinteistöyhtiön, jonka kaupunki omistaa kokonaan. (HäSa)