Uutiset

Kasvitieteilijän mökki on tutkimuksen tukikohta

Kasvimuseon johtaja Pertti Uotila lomailee Hattulan Hyrvälässä

Helsinkiläisen kasvitieteilijän, Pertti Uotilan kesämökki Hattulan Hyrvälässä Hämeen Härkätien varressa sijaitsee sopivasti metsän peitossa.

– Täällä saa olla mukavan rauhassa. Ei tänne kukaan eksy. Kesällä tämä ei näy tielle ja talvella tie on lumen tukkima, Uotila kuvailee piilopirttiään.

Mökki on kuulunut Uotilan perheelle 1970-luvun lopulta lähtien.

– Kesäpaikkana toiminut kotitalo Parolassa kävi ahtaaksi suvun kasvaessa ja aloimme haeskelemaan omaa paikkaa lähistöltä, Uotila kertoo.

1950-luvulla rakennetulla mökillä on ennen Uotiloita ollut ainakin kolme omistajaa. Alunperin paikka on ollut pysyvästi asuttuna.

– Toinen omistaja piti saunan takana olevassa rakennuksessa mullikoita ja kanoja. Tontti oli aidattu kanaverkoilla, joiden jäänteitä löytyy maastosta vieläkin.

Vesikasvien tutkija ei rantaa kaipaa

Uotiloiden mökki ei ole käyttötavaltaan kaikkein tavallisempia kesäpaikkoja. Mökki toimii ensisijaisesti Kasvimuseon johtajana toimivan biologin tieteellisten retkien tukikohtana.

– Olen siitä harvinainen ihminen, että harrastan vapaa-ajallani samaa kuin mitä teen työkseni, eli kerään ja tutkin kasveja.

Uotila on erikoistunut vesikasvien tutkimiseen. Niitä ei kuitenkaan pihapiiristä löydy. Tömäjärveen on matkaa puoli kilometriä.

– Liikun kasveja tutkiessani paljon vesillä, joten en kaipaa tänne välttämättä rantaa. Voin pulahtaa uimaan kasvinkeräysmatkoillani, Uotila naurahtaa.

Silloin tällöin Uotila saa retkilleen seurakseen työtoverinsa, lintututkija Juhani Lokin Luonnontieteelliseltä keskusmuseolta. Myös Lokki kuuluu Hattulan kesäasukkaisiin.

Uotila tapasi vanhempiensa kanssa kesiään Hattulassa viettäneen Lokin jo oppikoululaisina yhteisen luontoharrastuksen merkeissä.

– Yhdessä liikkumista tietenkin vähentää se, että hän on lintututkija ja minä kasvitieteilijä.

Lämpimäksi kolmessa päivässä

Nykyajan mukavuuksia Uotila on tuonut mökille varoen. Televisiota hän ei mökilleen halua.

– Tämä on rauhallinen paikka tutkimusten kirjoittamiseen ja lueskeluun. Haluan säilyttää sen sellaisena.

– Olen varttunut tämän tapaisessa mökissä, joten täällä viihtymisessä ei ole ongelmia, Uotila lisää.

Vakituisesti asuttavaksi rakennettu mökki sopii hyvin ympärivuotiseen käyttöön. Kun Uotiloiden lapset olivat pieniä, oli perheellä tapana viettää jouluja tunnelmallisessa mökissä.

Lämmityksestä huolehtii leivinuuni ja pönttöuuni. Kaksi tulisijaa ovat talvisin tarpeen.

– Talvipakkasilla paikka jäähtyy niin, että sen lämmittäminen kestää kolme päivää.

Tuvan lisäksi mökkiin kuuluu makuuhuone ja makuualkovi. Uotilan rakentamat sirot portaat vievät vintille. Ulkorakennuksesta löytyy aitokiukaalla varustettu sauna. Puuvaja on rakenteilla.

Uotilaa harmitelee, ettei kasvitieteeltä jää kylliksi aikaa mökin kunnosta huolehtimiselle.

Hän on tehnyt mökillä korjaustöitä lähinnä talvisin, kun kasvit ovat lumen peitossa. Poropeukaloksi hän ei tunnustaudu, vaikka myöntääkin, että maallikolle korjaustyöt vievät ammattilaista enemmän aikaa.

– Isäni oli hyvin kätevä käsistään. Häneltä olen oppinut monenlaista taitoa aina kenkien korjaamisesta talonrakennukseen.