fbpx
Uutiset

Kasvojentunnistuksen eri käyttötavat suututtivat ja mietityttivät vuonna 2019

Älypuhelin tuntee kasvosi ja käynnistyy. Kasvojentunnistusta käytetään myös äänestäjien tunnistamiseen Afganistanissa ja teen ystävien nopeampaan palvelemiseen Intiassa. Aina teknologia ei kuitenkaan riemastuta tunnistamisen kohteita.
Kasvojentunnistus auttaa ja pelottaa. Teknologian käyttöä perustellaan palvelun nopeuttamisella, mutta se aiheuttaa myös huolta kuluttajissa. Kuva: OLE SPATA
Kasvojentunnistus auttaa ja pelottaa. Teknologian käyttöä perustellaan palvelun nopeuttamisella, mutta se aiheuttaa myös huolta kuluttajissa. Kuva: OLE SPATA

Kasvojentunnistusteknologian käyttö kasvoi voimakkaasti vuonna 2019, ja sen odotetaan leviävän yhä laajemmalle ensi vuonna. Samalla sen pelätään tuovan mukanaan huolta ja väärinkäytöksiä.

Kasvojentunnistusteknologia herättää yhä enemmän keskustelua kansainvälisesti. Kannattajat sanovat teknologian lisäävän turvallisuutta ja helpottavan palveluita. Kriitikot puolestaan arvostelevat kasvojentunnistusta tungettelevaksi ja usein epätarkaksi.

Nämä seitsemän erilaista kasvojentunnistusteknologian käyttötapaa nousivat keskusteluun eri puolilla maailmaa vuonna 2019:

1. Intia: kahvila otti käyttöön kasvojentunnistuksen

Suosittuun intialaiseen kahvilaketjuun kohdistui runsaasti kritiikkiä marraskuussa sen jälkeen, kun ketju esitteli kasvojentunnistusominaisuuden joissain liikkeissään. Chaayos-niminen ketju sanoi, että kasvojentunnistuksen tarkoituksena oli nopeuttaa palvelua.

Asiakkaat eivät kuitenkaan innostuneet kasvojentunnistuksesta ja valittivat siitä sosiaalisessa mediassa. Asiakkaiden mukaan he joutuivat kuvattaviksi ilman suotumustaan tai tietoa siitä, mihin kuvia käytetään. Lisäksi he kokivat, ettei heille tarjottu selkeää vaihtoehtoa kieltäytyä.

Chaayos vastasi kritiikkiin sanomalla, että kerätyt tiedot ovat salattuja, eikä niitä jaeta. Yhtiön mukana asiakkaat voivat kieltäytyä kuvaamisesta. Tapaus johti siihen, että ihmisoikeusaktivistit vaativat maan hallitusta vauhdittamaan yksityisyyttä suojelevien lakien käyttöönottoa.

2. Britannia: valvontakamerat seuraavat ohikulkijoita

Elokuussa paljastui, että Lontoon King’s Crossin alueella käytetään kasvojentunnistuksella varustettuja valvontakameroita. Tieto aiheutti julkista vastustusta, ja Britannian tietosuojavalvoja aloitti tutkimuksen tapauksesta.

Myöhemmin selvisi, että ostoskeskus Sheffieldissä ja museo Liverpoolissa olivat niin ikään hyödyntäneet teknologiaa yhteistyössä poliisin kanssa.

Aktivistiryhmät nimittivät trendiä maanlaajuiseksi “epidemiaksi”.

3. Yhdysvallat: kasvotunnistuskielto

Toukokuussa San Franciscosta tuli ensimmäinen yhdysvaltalainen kaupunki, joka kielsi kasvojentunnistusteknologian käytön kaupungin viranomaisilta, mukaan lukien poliisilta.

Päätös heijastaa Yhdysvalloissa kasvavaa tyytymättömyyttä teknologiaa kohtaan, jota valtion virastot ovat käyttäneet vuosien ajan ja joka on voimistunut pilvipalveluiden ja tekoälyteknologian nousun myötä.

Samantyylisiä rajoitteita ovat sittemmin asettaneet Oaklandin ja Berkeleyn kaupungit Kaliforniassa ja Somervillen kaupunki Massachusettsissa.

4. Afganistan: vaalivippiä ehkäistiin kasvokuvilla

Afganistanilaiset viranomaiset valokuvasivat kaikki äänestäjät syyskuun presidentinvaaleissa. He käyttivät kasvojentunnistusohjelmaa vaalivilpin torjumiskeinona, koska vuosien 2009 ja 2014 vaaleja seurasivat erimielisyydet laajasta vaalivilpistä.

Naistenoikeuksien kannattajat kuitenkin valittivat, että vaatimus valokuvaamisesta todennäköisesti tekee äänestämisen mahdottomaksi useille naisille erityisesti konservatiivisilla alueilla, joilla suurin osa aikuisista naisista ja vanhemmista tytöistä peittävät kasvonsa kodin ulkopuolella.

Ennen äänestystä vaalikomissio sanoi, että naiset voivat kuvauttaa kasvonsa naispuolisella vaalityöntekijällä, mutta myönsivät, että lähes 30 000 äänestyspaikasta ainakin 1 450 pisteellä ei työskennellyt naisia.

5. Kiina: ensimmäinen oikeusjuttu

Lokakuussa kiinalainen oikeustieteen professori haastoi Hangzhoussa sijaitsevan villieläinpuiston oikeuteen, koska se otti käyttöön turistien kasvojentunnistuksen puiston sisäänkäynnissä. Professorin mukaan tiedonkeruu ei ollut välttämätöntä ja se vahingoitti hänen oikeuksiaan kuluttajana.

Tapauksesta nousseen oikeusjutun sanotaan olevan ensimmäinen laatuaan Kiinassa.

Tapaus herätti keskustelua valvontateknologiasta, jonka käyttö on Kiinassa, ja jota käyttävät viranomaisten lisäksi yhä useammat yksityiset tahot, kuten koulut, hotellit ja kuntosalit.

6. Kazakstan: bussilippu kasvojentunnistuksella

Kazakstanin pääkaupungissa Nur-Sultanissa otettiin lokakuussa käyttöön kasvojentunnistussovellus, jonka avulla työmatkalaiset pystyivät maksamaan bussimatkan skannaamalla kasvonsa lipun ostamisen sijasta.

Aktivistit ja osa käyttäjistä valittivat, että järjestelmä on tunkeileva ja saattoi johtaa lisävalvontaan.

7. Maailma: nopeutettu palvelu lentokentillä

Yhdysvaltain viranomaiset käyttävät kasvojentunnistusteknologiaa maahan saapuvien ja maasta lähtevien matkustajien henkilöllisyyden todentamiseen. Huhtikuussa käytäntö sai huomiota osakseen Yhdysvalloissa, kun eräs matkustaja kyseenalaisti kasvojentunnistuksen tviitissään. Sen jälkeen käytäntö meni viraaliksi.

Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartiolaitoksen (CBP) yhteistyössä toteuttaman pilottiohjelman tarkoituksena on parantaa turvallisuutta ja nopeuttaa tullivalvontaa, mutta se on herättänyt kritiikkiä ihmisoikeusaktivistien keskuudessa.

Kasvojentunnistusta ollaan ottamassa käyttöön lentokentillä myös useissa muissa maissa, muun muassa Intiassa, Singaporessa, Britanniassa ja Hollannissa.

Menot