Uutiset

Kasvu heikkenee, kaksoistaantuman vaara kasvaa

Juuri kun suomalaisten usko oman talouden myönteiseen kehitykseen vahvistumistaan vahvistuu ja teollisuus kertoo tilauskannan roimasta kasvusta, tulee Yhdysvaltain taloudesta hälyttäviä tietoja.

Vanhojen asuntojen myyntivauhti on heikointa 15 vuoteen, myytävien asuntojen määrä kasvaa ja hinnat laskevat.

Asuntomarkkinoita pidetään Yhdysvalloissa yhtenä merkittävänä talouskehityksen mittarina.

Kun tuohon vielä lisätään työttömyyden yllättävän suuri kasvu, ei pidä ihmetellä ekonomisten kommentteja siitä, ettei Yhdysvallat lähde odotetun kaltaiseen kasvuun. Pikemminkin puhutaan kaksoistaantuman mahdollisuuden kasvusta.

Hämmentävät ja hälyttävät uutiset ovat omiaan ruokkimaan kielteistä mielialaa ja lisäämään sitä kautta kotitalouksien ja yritysten varovaisuutta kulutta ja investoida.

Parhaillaan suomalaiset talouden tutkimuslaitokset tekevät ennusteita siitä, vaikuttavatko Yhdysvalloista tulleet uutiset Suomen talouteen ja jos, niin miten paljon.

Yhdysvallat on Kiinan taloudellisen aseman vahvistumisesta huolimatta maailmantalouden veturi. Ja kun veturi yskii, näkyy se perässä tulevien vaunujen vauhdissa.

Aasian kasvutalouksien huima meno ja Saksan teollisuuden vahva veto kompensoivat vain osittain Yhdysvaltain ongelmien vaikutusta maailmantalouteen.

Yhdysvaltain talous sai elvytyksestä valtavan piristysruiskeen. Yleinen usko oli, että elvytysvipu tempaisi talouden uralle, jossa se kasvaa jo ilman julkista tukea. Näin ei kuitenkaan käynyt. Yhdysvaltain presidentiltä Barack Obamalta toivotaankin lisää elvytysrahoja.

Yhdysvaltain julkinen velka alkaa olla kreikkalaisella tasolla. Maan keskuspankkiin onkin syntynyt kaksi koulukuntaa. Toinen puhuu jo julkisen talouden tasapainottamisesta ja toinen velkaelvytyksen välttämättömyydestä ja sanoo, ettei vaihtoehtoja ole.

Maailmantalouden aikaisempia arvioita hitaammasta kasvusta kielii nyt sekin, etteivät keskuspankit ole korottamassa ohjauskorkoaan kuten ennakoitiin.

Keskuspankkien tehtävänä on huolehtia hintavakaudesta ohjauskorolla. Kun talous kasvaa hitaasti, hintapaineet vähenevät ja korko voi pysyä alhaisena.

Asuntovelalliselle tämä on mannaa. Vaara piilee siinä, että hinnat halpenevat alhaisesta korosta huolimatta ja joudutaan deflaatiokierteeseen, joka pysäyttää talouden.

Miksi ostaa, jos hintataso on huomenna halvempi kuin tänään?

Euroopassa uskoa talouden myönteiseen kehityksen vahvisti sekin, että Kreikan julkisen talouden ongelmista lähtenyt rahoitusalan turbulenssi saatiin kuriin EU:n yhteisellä tukipaketilla.

Nyt heikompien maiden lainakorot ovat uudelleen kohoamassa. Rahoitusmarkkinoilta se on selkeä viesti: usko Kreikan, Irlannin, Italian ja Espanjan selviytymiskykyyn horjuu.

Päivän lehti

26.1.2020