fbpx
Uutiset

Kasvu lieventäisi tuottavuusongelmia

Suomalaisen työn tuottavuus on muutamassa vuodessa romahtanut. Työpaikoilla muhiikin todellinen työttömyyspommi, sillä tuloksiin nähden töissä on tällä hetkellä liikaa peräti 150 000 työntekijää. Madonluvut ovat johtopäätöksiä Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n analyysista, jonka mukaan kysymys on todella vakavasta kansantalouden häiriötilasta.

Vuoden 2008 taantuman aikana Suomi piti velkarahalla kansalaisten ostovoiman ja samalla kotimarkkinakysynnän voimissaan. Näin torjuttiin massatyöttömyyttä ja siinä myös onnistuttiin. Vaikeinakaan aikoina työttömien määrä ei räjähtänyt käsiin. Hallitus otti ennemmin velkaa kuin hurjan työttömyyden. Velka on normaalioloissa monin verroin helpompaa hallita ja hoitaa kuin sadattuhannet työttömät, joista osa päätyy pitkäaikaistyöttömiksi ja pahimmillaan syrjäytyy pysyvästi.

Muistona tai hintalappuna onnistuneesta elvytyksestä yrityksiin jäi tavaroiden tai palvelujen nykyisiin tuotantomääriin nähden liikaa työntekijöitä. Tästä on helppoa vetää johtopäätös suomalaisen työn surkeasta tuottavuudesta ja kilpailukyvyttömyydestä kansainvälisillä markkinoilla.

Tuottavuus on hyvinvoinnin perusta, mutta niin on työllisyyskin. Ne eivät ole toinen toistaan poissulkevia, vaan parhaimmillaan hyvä tuottavuus luo myös työllisyyttä. Menestyksen voiteeksi tarvitaan vahvaa ja kestävää talouskasvua, sillä yhdenkään yrityksen tase ei määräämättömästi kestä ylläpitää tuottamattomia työpaikkoja.

Talouskasvu ei ole pitkiin aikoihin ollut yksin kotimaisin voimin hoidettavissa, sillä Suomi ei ole erillinen saareke irrallaan muusta maailmasta. Olemme osa maailmantaloutta, jonka kehitys peilaa vaikutuksensa hyvin nopeasti myös meille.

Juuri nyt kansainvälinen talouskehitys on kovin sumuinen ja vaikeasti ennustettavissa. Muu Eurooppa yhdessä Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa on hoitanut Kreikan ja Italian ongelmia jo kuukausikaupalla aidolla vpk-hengellä tosin vakavasti tietoisena siitä, että kriisin leviäminen koko maanosaan olisi turmiollista kaikille.

Siksi talousuutisia Välimeren pohjoisrannalta seurataankin juuri nyt poikkeuksellisen herkällä mielellä. Lähipäivät ja -viikot ratkaisevat, palautuuko markkinoiden usko siihen, ettei talouskriisi vyöry Italian ja Kreikan ulkopuolelle.

Epävarmassa taloustilanteessa on tärkeätä, ettei omin ratkaisuin heikennetä lisää jo valmiiksi heikkoa kilpailukykyä ja työn tuottavuutta. Vuosikymmenet tuottavuus parani ensin koneellistamalla ja myöhemmin automatisoimalla prosesseja. Tämä tie on nyt kuljettu loppuun, moderneinkaan tietotekniikka ei enää saa ihmeitä aikaan.

Vienti ja tuotanto uhkaavat kääntyä laskuun ja työttömyys saattaa kasvaa. Kun muistetaan, että nykyhallituksella ei enää ole varaa velkaelvytykseen, jäljelle jää vähän vaihtoehtoja. Puheet esimerkiksi työurien pidentämisestä saavat uutta pontta.

Menot