Uutiset

Kasvulukuja kirjataan kilvan ylöspäin

Ennusteet Suomen kansantalouden kehityksestä ovat osoittautuneet kerta toisensa jälkeen liian pessimistisiksi. Kun Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi vielä keväällä Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,5 prosenttia, korotti Etla lukua nyt jo 3,5 prosenttiin.

Samalla se hinasi ylöspäin ensi vuoden ennustetta, joka näyttää Suomen bruttokansantuotteen kasvuksi neljää prosenttia.

Varsin yleinen käsitys on ollut, ettei Suomen talous enää yllä tällaisiin lukuihin. On puhuttu pitkän ja hitaan kasvun kaudesta. Muun muassa Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen totesi, että Suomen on sopeuduttava jatkossa paljon aikaisempaa alempiin talouden kasvulukuihin.

Ennusteiden varovaisuudessa painaa varmasti talouden riskien korostuminen. Niistä on puhuttu enemmän kuin aiemmin.

Myös julkisen talouden heikko tilanne ja valtion nopea velkaantuminen ovat leimanneet asiantuntijoiden puheita. Sen sijaan kansalaiset ovat koko ajan uskoneet myönteisen kehitykseen.

Suomalaisten luottamus omaan ja maan talouteen on ollut ainutlaatuisen vahvaa. Juuri tuo vahva luottamus on pitänyt kulutuskysyntää yllä ja vaikuttanut kansantuotteen kehitykseen.

Yksin kansalaisten uskon varassa ei Suomi kuitenkaan nouse. Kun ympärillämme menee lujaa, menee myös meillä. Naapurimaa Ruotsin talous kääntyi nousuun jo viime vuoden kesäkuussa ja kasvu on sen jälkeen vain kiihtynyt.

Saksan vahva kasvu taas vetää nousuun Keski-Eurooppaa.

Maailmantalouden kasvuksi on arvioitu kuluvana vuonna 1,5 prosenttia. Kiinan bkt kasvaa kaksinumeroisin luvuin ja vetää koko Aasian talouden mukaansa.

Maailmantalouden myönteisen kehityksen synkistäjänä on pidetty Yhdysvaltoja. Pitää kuitenkin muistaa, että sielläkin talous kasvaa 2,6 prosentin vauhtia ja kaksoistaantuman vaara pienenee koko ajan.

Yhdysvalloissa on kolme suurta ongelmaa: valtava liittovaltion velka, kymmeneen prosenttiin nouseva budjettivaje ja huono työllisyyskehitys. Elvytysvara alkaa nykyisellä velkaantumisvauhdilla loppua.

Korkoasettakaan ei keskuspankki voi enää käyttää, koska ohjauskorot painettiin jo ajat sitten nollan tuntumaan.

Yhdysvallat on yhä hallitseva tekijä maailmantaloudessa. Sen merkitys ei kuitenkaan ole entistä tasoa. Kiinan valtava kasvu ja euroalueen piristyminen kompensoivat jo merkittävällä tavalla Yhdysvaltain ongelmia.

Jotkut ovat arvioineet, että hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja muut ympäristösuojeluhankkeet hidastavat talouskasvua jopa merkittävästi. Ensi vaiheessa niin varmasti käykin, mutta ajan kuluessa tuottavuus paranee ja energiaa sekä raaka-aineita hyödynnetään entistä tehokkaammin.

Positiivisten ennusteiden mukaan ympäristöystävälliset innovaatiot jopa nopeuttavat talouskasvua.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic