Uutiset

Kasvun välttämättömyys unohtui

Ministeri Antti Tanskasesta on tehty tällä hallituskaudella talouspoliittisten asioiden kestoselvittäjä. Entisellä professorilla ja osuuspankkiryhmän pääjohtajalla onkin kiistaton koulutus ja kokemus. Ei ole ihme, että pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) nimitti hänet Tuumasta toimeen -kasvutyöryhmän vetäjäksi.

Tanskasen yliopisto- ja pankkitausta suorastaan ryöpsähtävät silmille työryhmän loppuraportista. Työryhmä kehittää kasvua koulutusvetoisesti. Puututaan yksityiskohtiin ja tehdään paljon hyviä ehdotuksia. Käsitys taloudellisesta tilanteesta ja kokonaisuus karkaavat kuitenkin käsistä.

Valtaosa työryhmän esityksistä on suorassa linjassa valtionhallinnon muiden yksiköiden kannanottojen kanssa. Mielipiteet ovat olleet tiedossa ja niillä on kannatusta. Ongelmana on vain, että hyvien esitysten täytäntöönpanoon ei ole löydy poliittista tahtoa. Moni ”hyvä päätös” taas tarvitsee rahaa, joka pitäisi ottaa jostakin muualta pois.

Työryhmä loppuraportissa selvästi välteltiin esityksiä, joilla olisi astuttu jonkin ryhmän tai edunsaajan varpaille. Miksikään ”toiveiden tynnyriksi” Tanskasen työryhmä ei silti itseään alentanut.

Yliopiston väki saattaa kuvitella, että Suomen talous käännetään kasvuun suuntaamalla uudelleen yliopistojen rahoja. Työryhmässä unohdetaan, että tutkimustyöstä, innovaatioista ja tietotekniikasta ei ole taloudellista hyötyä, jos sitä ei voida soveltaa tuotantoon. Tanskasen työryhmä ei anna tällaisen haitata menoa. Tutkimuksen ja koulutuksen avulla se hyppää suoraan uuteen maailmaan, jossa on vain vähän energiaa kuluttavaa toimintaa.

Talouden kääntämiseksi kasvuun tarvitaan investointeja ja tuotantoa. Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander huomauttaa tästä osuvasti eriävässä mielipiteessään, jonka hän jätti työryhmän raporttiin.

Eriävän mielipiteen jätti myös valtiovarainministeriön edustaja, finanssisihteeri Tanja Rantanen. Hän muistuttaa, että kestävyysvajeeseen vastaaminen edellyttäisi pikemminkin valmiuksia menojen karsimiseen kuin uusien keksimiseen. Rantasen mielestä raportti olisi tarjonnut mahdollisuuden menojen kriittiseen tarkasteluun.

Raportissa on kaikesta huolimatta lukuisia esityksiä, jotka auttaisivat tuottavuuden parantamisessa. Oli arvattavissa, että julkisuudessa tartutaan juuri raportin muutamiin pieniin mutta eräille eturyhmille kipeisiin asioihin. Nyt niitä ammutaan kiireellä alas.

Tanskasen työryhmä puuttui esimerkiksi opiskeluaikojen lyhentämiseen – tosin valtiovarainministeriön kestävyysvajetyöryhmää laimeammin. Sekin oli liikaa opetusalan järjestöille, sivistyskansanedustajille ja ministeriölle. Niiden mielestä Suomessa on edelleenkin koulutettava kaikki yliopisto-opiskelijat maistereiksi.

Tanskasen työryhmä saa osittain syyttää itseään esitystensä kohtelusta. Se ei kyennyt tekemään edes itselleen selväksi, että tuottavuutta ja tuotantoa on vauhditettava. Uudistukset ovat välttämättömiä.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic