Kolumnit Uutiset

Kasvutavoitteet karkaamassa käsistä

Hämeenlinnan kasvutavoitteet ovat karkaamassa käsistä. Eikä koko seutukunnan tilanne näytä paljoa paremmalta.

Hämeenlinnan väestönkasvu pysyttelee plussalla vain maahanmuuton ansiosta. Ainoastaan Janakkala nousee muuttovoittoiseksi myös kuntien välisessä muutossa.

Vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana väestönlisäys oli 74 henkilöä, Hämeenlinnan 54 ja Hattulan 28.

Vielä kaksi vuotta sitten Hämeenlinnan muuttovoitto vuodessa oli nelisensataa.

Kun verrataan muutosta vuosikymmenen takaiseen, on ero huima. Hämeenlinnan seudun muuttovoitto oli tuhat henkeä vuodessa. Heistä lähes puolet tuli maan sisäisestä muutosta.

Maan sisäistä muuttoa pidetään yleisesti kaupungin tai kaupunkiseudun vetovoimamittarina. Hämeenlinnan edellä sisäisessä muutossa oli vain Seinäjoki väkilukuun suhteutettuna.

Nyt tuo mittari näyttää 30 muuttajan vähennystä seitsemässä kuukaudessa.

Hämeenlinnan väestönkasvutavoite on 500 henkeä vuodessa, ja työpaikkojenkin pitäisi lisääntyä 150 vuosivauhtia.

Kehnoa kehitystä selitetään sillä, etteivät ihmiset muuta taantuvan talouden oloissa. Asunnon vaihto tuottaa ongelmia, kun oma ei mene kaupaksi ja työpaikan vaihtaminen pelottaa.

Ihan näinkään asia ei ole. Hämeenlinnan lanseeraamalla HHT-akselilla Helsinki ja Tampere elävät vahvassa väestönkasvun imussa, mutta Hämeenlinna ei. Akselin keskikohta siis on se heikoin lenkki.

Hämeenlinnassa ei katsota tapahtunutta tumput suorina. Kaupunginisät ja -äidit yrittävät muuttaa suuntaa kirkastamalla Hämeenlinnan mainetta elinvoimaisena, toimintakykyisenä ja elämyksellisenä kaupunkina, jossa voi asua kohtuuhinnalla laadukkaasti.

Tuohon pitää vielä lisätä kehittyvä kulttuuritarjonta, loistavat mahdollisuudet harrastaa liikuntaa, luonnon likeisyys jne.

Kysymys kuuluu, riittääkö sekään.

Sitä kehitystä ei muuta mikään, että työpaikat siirtyvät sinne, missä on paljon korkeasti koulutettuja ihmisiä ja tiettyjä toimialakeskittymiä.

Trendi näkyy selvästi Suomessa. Tampereen ja pääkaupunkiseudun kasvua selitetään paljolti juuri korkeasti koulutetulla väellä.

Voi vain toivoa, että ne monet Hämeenlinnan brändiin vaikuttavat kehityshankkeet onnistuvat kääntämään nykysuunnan.

Päivän lehti

4.4.2020