fbpx
Uutiset

Katainen kompastumassa Niinistöön

Kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö ilmoitti vaalien jälkeen jättävänsä politiikan ja palaavansa Euroopan investointipankin EIB:n varapääjohtajaksi. Hän kuitenkin pyörsi päätöksensä ja ilmoitti, että häntä kiinnostaa eduskuntavaalien ehdokkuus.

Seuraavaksi Niinistö kertoi kesällä, ettei hän sittenkään suostu eduskuntavaaliehdokkaaksi. Kannanoton julkistamisen jälkeen perättiin yleisesti, mikä käänsi edelleenkin sekä omiensa että kansalaisten keskuudessa suosituimman kokoomuslaisen pään.

Sitkeästi elävien huhujen mukaan kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen olisi tehnyt Niinistölle selväksi, että tämän olisi parasta pysyä poissa politiikasta. Julkisuudessa Katainen on koko ajan vakuuttanut pyytäneensä Niinistöä ehdolle ensi maaliskuun eduskuntavaaleissa.

Katainen joutui palaamaan Niinistön tapaukseen politiikan toimittajien lounastapaamisessa. Hän vakuutti Niinistön ehdokkuuden “kiehtovan” häntä ja pyynnön ehdokkaaksi lähtemisestä olevan voimassa.

Kataisen puheissa on selittelyn makua. Siinä hän on varmasti oikeassa, että Niinistön ehdokkuudesta olisi kokoomukselle hyötyä. Uudenmaan vaalipiirissä ex-presidenttiehdokas voisi kasvattaa piirin kokoomusedustajien lukua kahdella tai jopa kolmella.

Katainen on vallan hyvin perillä myös Niinistön ehdokkuuden haittapuolista. Jos Niinistö pyrkisi eduskuntaan, kilpailevat puolueet pallottelisivat vaalien loppuun asti kysymyksellä, onko kokoomuksen pääministeriehdokas Katainen vai Niinistö. Keskustelua ei hillitsisi se, että kokoomuksen puoluekokouksessa tehdyn päätöksen mukaan ehdokas on puheenjohtaja Jyrki Katainen.

Niinistön ympärillä käytävässä keskustelussa on yksi merkillinen piirre. Välillä on äänessä Katainen, välillä Niinistö. Jos Kataisella on aitoa halua lopettaa kaikenlainen kuiskuttelu, olisi reilua järjestää tiedotustilaisuus, jossa media voisi kuulla sekä häntä että Niinistöä.

Yhteisen ajan löytäminen tällaiselle tilaisuudelle ei voi olla ylivoimaista. Puntarissa on vain tahto, sekä Kataisen että Niinistön.

Kokoomuksen puheenjohtaja on tukalassa tilanteessa. Kataisen pitäisi pystyä hyödyntämään presidentinvaalien Sauli-ilmiötä eduskuntavaaleissa. Mikäli Katainen ei tähän pysty, häntä odottaa kova ryöpytys Niinistön aikaansaaman porvarilliseen nosteen tuhoamisesta.

Kataisen lähtökohta on huono, jos Niinistö ei ole mukana eduskuntavaaleissa. Kokoomuksen vastustajat pääsevät todistelemaan Kataisen estäneen suomalaisten suuren suosikin paluun politiikkaan. Niinistö on kaiken lisäksi suosituin kokoomuslainen pääministeriehdokas!

Kataisen pitäisi edes yrittää puhdistaa ilmapiiriä. Tällä hetkellä voi jopa epäillä hänen pelaavan kaksilla korteilla. Pyytääkö Katainen Niinistöä julkisuudessa ehdokkaaksi ja kieltää ehdokkuuden kahdenkeskisissä keskusteluissa? Äänestäjillä on oikeus saada kysymykseen luotettava vastaus.

Menot