Uutiset

Katainen ykkösenä, Urpilainen petraa

Vaalitunnelma kiihtyy Suomessa. Se näkyy myös television välittämissä vaalitenteissä.

Puoluepomot ovat hoitaneet kotiläksynsä hyvin, esiintymistä on hiottu ja olemusta stailattu.

Tähänastisissa tenteissä kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on vetänyt parhaiten pinnat kotiin. Asiaosaaminen on hanskassa ja valtiovarainministerinä hankittu kokemus antaa itsevarmuutta. Kataisen kuningastiellä pääministeriksi löytyy kuitenkin kantoja, joihin kompastua.

Liiallinen itsevarmuus kääntyy helposti ylimielisyydeksi ja oppimestarimainen toisten ehdokkaiden opastaminen ärsyttää äänestäjiä, jos se toistuu liian usein.

Yllättävää on ollut se, että paljon arvostelua osakseen saanut SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen parantaa koko ajan.

Torstaisessa Ylen vaalitentissä Urpilainen menestyi hyvin.
Kotiläksyjä on tehty ahkerasti. Se näkyy asioiden aikaisempaa parempana hallintana. Esiintymisessä hän on niin ikään mennyt eteenpäin. Maneerinen asioiden toisto ja kireys ovat vaihtuneet rentouteen.

Vapautunut hymy ja kameraan katsominen lienevät osin esiintymiskouluttajan pakeilta ja osin kokemuksen tuomaa itsevarmuutta.

Urpilaisen ongelmana on se, ettei häntä koeta oppositiojohtajaksi ja demareita hallituspuolueiden vaihtoehdoksi. Mielipide-erot kokoomuksen ja keskustan puheenjohtajan Mari Kiviniemen välillä ovat sittenkin näennäisiä, ainakin tv-katsojan mielestä.

Urpilainen onkin pahassa raossa. Sympatiapisteitä voi tulla esiintymisestä mutta sympatiapisteitä hänen on vaikea kääntää ääniksi.

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi on jäänyt toistaiseksi pari piirua edellä mainitusta kaksikosta. Vaalipaidassa lukee Asiaa. Sitä Kiviniemi on koko olemukseltaan. Hän on hillitty ja hallittu, mutta tunnetta ja intohimoa kommenteista puuttuu.

Hän kontrolloi sanomisiaan liiankin tarkasti, jolloin uudet avaukset jäävät liikaa tuttujen ja turvallisten, jo aikaisemmin puhki kuluneiden, lauseiden toisteluksi.

Kiviniemi pysäytti keskustan kannatuksen laskun, ja hän on saanut paljon kehuja pääministerinä. Nyt nähdyllä tyylillä hän ei kuitenkaan lisäpisteitä hanki, mutta ei niitä todennäköisesti menetäkään, ainakaan merkittävästi.

Gallupien komeetta Timo Soini (ps.) poikkeaa joka tavalla kokoomuksen, keskustan ja demarien puheenjohtajasta. Hänen olemuksestaan ei tule ensimmäisenä mieleen tyylikonsultin pakeilla käynti.

Soini poikkeaa myös retoriikallaan ja mielipiteillään kolmesta muusta ja vie Urpilaiselta oppositiojohtajan roolin. Soinin esiintymisestä paistaa pieni väsymys, joka näkyy ärsyyntymisenä.

Hän vetää myös mutkia suoriksi ja antaa näin aseita vastustajilleen. Pitää kuitenkin muistaa, että mitä enemmän muut puheenjohtajat Soinia soimaavat, sitä kiihkeämmin soinilaiset omaansa puolustavat.

Pauli Uusi-Kilponen

Menot