Uutiset

Kataisen hallitus hyvässä vauhdissa

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen kehysratkaisujen jälkilöylyt ovat tuttua kuunneltavaa. Hallitus kehuu itseään, poliittinen oppositio moittii lopputulosta ja etujärjestöt hakevat päätöksistä plussia ja miinuksia.

Hallituksen kunniaksi on laskettava, että monesta suunnasta esitetty arvaus vaikeasta ja suorastan painajaismaisen vaikeasta torstaista ei toteutunut.

Katainen ei joutunut ratkaisua runnomaan – eikä Urpilainen ryhtynyt hakemaan pelaamalla sovintoa. Neuvottelut oli neuvoteltu asiallisesti jo ennen ratkaisun päivää ja näin hallituspuolueet kokosivat nopeasti asiakirjat oikeaan järjestykseen.

Hallitus todisti kovalla vauhdilla, että se on toimintakykyinen.

Kaikkia hallituksen linja ei miellyttänyt. Yllättävän suurta ääntä ryhtyi pitämään kauppa, joka purnaa arvonlisäveron prosenttiyksikön korotusta. Arvostelun kohde on pelko kulutuksen hiipumisesta ja työpaikkojen vähenemisestä.

Minkä tahansa veron korottaminen on uhka kulutukselle ja kasvulle. Tässä mielessä kauppa osuu kannanottoineen oikeaan.

Kaupan katse on suunnattu kohti varpaita ja siksi siitä puuttuu näköala tulevaisuuteen. Jos hallitus ei nyt hakisi valtiontaloudelle tasapainoa myös veroja korottamalla, olisi talouden kehitys uhattuna.

Kaupankin pitäisi ymmärtää, että ilman veroratkaisuja kulutus, kaupan voitot ja yleinen kasvu olisivat olleet aivan varmasti tulilinjalla. Kaiken lisäksi on selvää, että ajan kanssa veron nousu siirtyy hintoihin.

Arvonlisäveron maltillinen korotus on hyvin harkittu, sillä ratkaisu jakaa lisätaakan erittäin tasaisesti. Juuri tästä syystä se ei kampita kumoon orastavaa kasvua.

Kokoomus taipui ja näin SDP sai tahtonsa lävitse palkkatulojen verotuksen kiristämisessä. Tälläkin puolella linja on maltillinen.

Suuri kysymys jää toistaiseksi vaille vastausta: onko hallituksen ratkaisuissa valttia maltti? Ratkaisun sanelee maailmantalouden ja varsikin eurooppalaisen talouden lähivuosien kehitys.

Kansainvälisen talouden voi katsoa kulkevan kohti valoa. Näin näki myös Kataisen hallitus ja tämän arvion perusteella syntyivät kehysriihen päätökset.

Jos Euroopan vaikeudet jatkuvat – vaikkapa Espanjan ajautumisella vaikean talouden kriisiin – on hallituksen edessä uusia kovia aikoja. Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan hallitus on valmis tekemään uusia päätöksiä.

Hallitus pystyi sopimaan 2,7 miljardin euron säästöistä. Paketista 1,5 miljardia on lisäverojen keräämistä, leikkausten hinta on 1,2 miljardia euroa. Kortit ovat pöydällä, tästä eteenpäin keskustelussa on väkisin akateemista sävyä.

Hallituksen työ on pahasti kesken muun muassa työvoiman tarjonnan kasvattamisessa. Ilmeisesti nuorten työllistämisessä ja auttamisessa elämän alkuun vaikkapa Saksan mallilla tai sen sovellutuksella on sulattelemista.

Päivän lehti

20.1.2020