Uutiset

Katajaista kansaa alkaa jo kitkerästi digittää

Televisionkatselu ja sen säätely on äärimmäisen vakava asia, mikä on aika hassua, koska monethan haluavat katsella telkkarista lähinnä viihdettä.

Televisionkatselua ohjaamaan tarvitaan valtioneuvoston sekä liikenne- ja viestintäministeriön päätöksiä ja korkeassa valtiollisessa kontrollissa toimivan julkisen palvelun Ylen täydentäviä määräyksiä. Kuulostaako tsaarinaikaiselta?

Digitalisoinnin käänteet eivät tosiaankaan naurata, pikemminkin kansaa alkaa pikkuhiljaa jo kitkerästi digittää.

Mitä ihmettä Ylen hallitus tiistaina oikein päätti? – Yle sallii keskusdigisovittimien käytön taloyhtiöissä. Keskusboksista taloyhtiö voi niin halutessaan jakaa tv-signaalin analogisena. Kaikille taloyhtiön asukkaille pitää kuitenkin välittää myös digitaalinen signaali. Siis ensin tehdään poikkeus ja sen sisälle vielä poikkeus ja poikkeukseenkin ehkä poikkeus, kunhan katsotaan ensin. Päätös koskee vain antennitaloja. Entä kaapelitalot? Mistä ne keskusboxit tähän hätään revitään?

Yhdessä asiassa Yle onnistui: epätiedon välittämisessä. Samalla yhtiö ryssi omaa jo aika onnistunutta tiedotuskampanjaansa.

Rengon mummunkin pitäisi tuntea käsitteet analoginen (=vanhanaikainen, aikansa elänyt, huono, mutta moneen kertaan maksettu) ja digitaalinen (=ylenpalttisen hyvä, ajanmukainen, kallis). Meille telkantöllöttäjille on jo kauan tolkutettu, että analogisella töllöllä ei ilman digiboksia tee yhtikäs mitään ensi syksystä alkaen. Mutta kas kun tässä vaiheessa huomataankin, että joku ”onnekas” voi hyvinkin pärjätä pelkällä peruspöntöllä, ainakin niin kauan kuin ikikulu Salora vielä vähänkin vilkahtelee.

Päätöksen perustelu on ylimielinen toteamus: ”Yle on käyttänyt sille kuuluvaa, tekijänoikeuksiin liittyvää päätösvaltaa ja muuttanut tulkintaansa keskusdigisovittimista.”

Ylen tiistaisesta päätöksestä kertoneessa tiedotteessa ”toivotaan” ja ”oletetaan”. Onko se muka jämäkkä tapa perustella asioita?

Yle luikertelee liturgisin sanakääntein irti siitä tosiasiasta, että digitalisointi on karkaamassa käsistä. Kuka voi uskoa, että lakikirjat on nyt tulkittu oikein, kun vasta vähän aikaa sitten Ylen toimiva johto oli tiukasti keskusdigisovittimia vastaan.

Miksi päätös tehtiin vasta nyt, kun monissa taloyhtiöissä on otettu lainkuuliaisen vakavasti aikaisemmat ukaasit, joiden mukaan jokainen taloyhtiön asukas joutuu hankkimaan itse oman boksinsa tai digitelkkarinsa?

Onhan se hyvä, että väki saa valita, mutta päivien vilistessä digikalenterissa olisi kai vältettävä digihysteriaa, joka saattaa levitä arvaamattomalla tavalla, kun kansanjoukkoja uhkaa television pimeneminen.

Muuttaako väki sankoin joukoin ja vanhoja telkkareitaan raahaten kerrostaloihin, joissa on ehkä sittenkin vielä syksylläkin sitä tuttua ja turvallista wanhanajan signaalia tarjolla? Ei kai sentään. Ei väki niin tyhmää ole. Digitaalinen televisio on ihan oikeasti hyvä juttu. Ja oppii lähes yhdeksänkymppinenkin mainiosti käyttämään kahta tai kolmeakin kaukosäädintä. Harjoittelu tekee mestarin.

Päivän lehti

25.5.2020