Uutiset

Katajiston kartano herätetään uuteen elämään

Katajiston kartanon ympärillä käy kova kevätkuhina. Yhtäällä haravoidaan ja toisaalla asennetaan kupariputkia. Kartanossa sisällä haisee tuore maali.

– Ihmisiltä on tullut paljon kiitosta, kun he ovat nähneet että täällä tapahtuu jotain. Siitä on tullut itsekin positiiviselle mielelle, sanoo Tuija Tunturi.

Tunturin ja Heikki Alutoinin osakeyhtiö Kultaperho vuokrasi Katajaston kartanon rakennuksineen ja leirintäalueineen kaupungilta helmikuussa. Kunnostustöitä on paiskittu toden teolla huhtikuun alusta lähtien.

– Meillä on tällä hetkellä töissä vähän toistakymmentä henkeä. On siinä vahtimista, että joka taholla homma etenee niin kuin sen pitää edetä, nauraa Alutoin.

Valoisa ravintola ympäri vuoden

Kartanorakennukseen tulee 120-paikkainen ala carte -ravintola, terassille mahtuu kerrallaan 80 asiakasta. Ravintolasta on purettu joitakin turhia seiniä ja jäljelle jääneet ovat jo saaneet uudet pinnat.

– Minulle on tärkeää, että ravintolaan tulee valoa joka puolelta ja totta kai ratkaisut palvelevat myös kulkua ja vartiointia, sanoo Tunturi.

Ympärivuotiseksi kaavaillun ravintolan piti alun perin aueta äitienpäivänä, mutta avajaisia vietetään todennäköisimmin kesäkuun alussa. Näin vältetään päällekkäisyys Aulangon Kavaljeerin avajaisten kanssa.

– Meillä kokit vielä suunnittelevat ruokalistoja. Kaikki etenevät omalla tahollaan, sanoo Alutoin.

Vaunupaikat valmistuvat kesäkuussa

Kartanon vieressä olevaan punaiseen rakennukseen avataan kesäkauppa, johon tulee myös kahvittelupiste. Näin halutaan palvella luontoliikkujia, jotka eivät välttämättä hakeudu tuulipuvuissaan kahville ja pullalle ravintolaan.

– Kauppa toimii myös lähikauppana niille, jotka asuvat Sairion Siwan ja Parolan kauppojen välissä, sanoo Tunturi.

Telttailijat Katajiston kartano toivottaa tervetulleiksi vaikka heti, mutta asuntovaunupaikat uusine sähkötolppineen odottavat vielä roudan sulamista ja valmistunevat vasta kesäkuun puolella. Vaunupaikkoja tehdään ainakin 60, mahdollisesti sata.

Alueella on 40 mökkiä, joista 20:een tulee juokseva vesi. Kahdesta saunarakennuksesta niin sanottuun edustussaunaan on jo tehty pintaremontti.

– Se toinen on ihana, perinteinen puusauna. Se saa olla sinällään, kertoo Tunturi.

Myös Aulangon lomakylää ja Viralan leirintäaluetta pyörittävä kaksikko suunnittelee Katajiston kartanolle omaa venelaituria, johon voisivat pysähtyä niin sisävesilaivat kuin retkiveneilijätkin. Laiturin rakentamisen aikataulua ei vielä lyöty lukkoon.

Bluesperinne saattaa jatkua

Vaikka tekemisen meininki on Katajiston kartanossa tällä hetkellä kova, Alutoin ja Tunturi myöntävät, että kolmen vuoden vuokrasopimus kahdella optiovuodella rajoittaa toiminnan kehittämistä.

– Se sitoo käsiä. Emme voi investoida niin paljon kuin haluaisimme. Olemme pitäytyneet pikkuremonteissa, sanoo Tunturi.

– Peruskorjauksia ei kannata lähteä tekemään. Kiinteistöt rapistuvat väkisinkin. Sille ei mahda mitään, jatkaa Alutoin.

Yhteistyötä Kultaperho on jo viritellyt golf-klubin juniorijaoston kanssa, eikä aivan mahdotonta ole sekään, että kartanon rockladossa jatketaan bluesfestivaalien järjestämistä. Tosin sillä edellytyksellä, että varsinainen tapahtumajärjestäjä kantaa osansa taloudellisesta riskistä.

– Suunnitelmia tehdään järki kädessä ja jalat maassa. Emme aio kutsua tänne Rollareita heti ensimmäisenä kesänä, nauraa Tunturi. (HäSa)

Menot