Uutiset

Katalonian itsenäisyysjohtajille pitkät vankeusrangaistukset

Katalonian entinen varajohtaja Oriol Junqueras sai 13 vuoden vankeustuomion. Kuva: J.J. Guillen
Katalonian entinen varajohtaja Oriol Junqueras sai 13 vuoden vankeustuomion. Kuva: J.J. Guillen

Espanjan korkein oikeus on tuominnut Katalonian itsenäisyysjohtajat pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Entinen Katalonian varajohtaja Oriol Junqueras sai 13 vuoden vankeustuomion. Kahdeksan muun vankeuteen tuomitun johtajan tuomioiden pituus on yhdeksästä kolmeentoista vuotta.

Kaikki tuomiot tulivat kansankiihotuksesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä. Osa vangituista oli syytteessä myös kapinasta, mutta kaikki nämäsyytteet hylättiin.

Kolme muuta johtajaa todettiin syyllisiksi kansalaistottelemattomuuteen ja he välttivät vankeustuomion. He ovat odottaneet tuomioita vapaalla, kun taas yhdeksän vankeuteen tuomittua johtajaa ovat istuneet tutkintavankeudessa pisimmillään lähes kaksi vuotta.

Entinen aluejohtaja Carles Puigdemont ja neljä muuta katalaanijohtajaa on paennut ulkomaille. Nelikko on etsintäkuulutettu, mutta heitä ei ole vielä saatu oikeuden eteen.

Itsenäisyyden kannattajat ovat kutsuneet koolle mielenosoituksia vastustamaan tuomioita ja Kataloniassa pelätään levottomuuksia.

Laiton itsenäisyysäänestys

Oikeudenkäynti liittyy Katalonian vuoden 2017 itsenäistymisäänestykseen.

Katalonian aluehallinto päätti järjestää kansanäänestyksen itsenäistymisestä, vaikka äänestys oli kielletty oikeudessa.

Alle puolet katalaaneista äänesti, mutta 92 prosenttia uurnille lähteneistä äänesti itsenäistymisen puolesta. Äänestystuloksen perusteella Katalonia julistautui itsenäiseksi.

Espanja tyrmäsi tuloksen, peruutti Katalonian itsehallinnon, erotti hallituksen ja hajotti parlamentin. Katalonia oli Espanjan suoran hallinnon alla noin seitsemän kuukauden ajan ennen kuin uusi hallitus aloitti tehtävässään kesällä 2018.