Uutiset

Katastrofissa tarvitaan johtajuutta

Yhdysvaltain asema maailman johtajana on kutistunut.

Aasian hyökyaaltokatastrofi on aiheuttanut suunnattomasti inhimillistä kärsimystä. Historiallisen laajoissa avustustöissä saattaa kuitenkin olla myös uuden kansainvälisen solidaarisuuden ja yhteistyön siemen.

Onnettomuus tuhosi lukuisten valtioiden rannikkoa surmaten hirvittävän määrän ihmisiä. Kun tiedot tuhoista ovat tarkentuneet, on Indonesia paljastunut pahimmaksi tuhoalueeksi.

Länsimaissa lomakohteiden tuho järkyttää, mutta köyhien syrjäseutujen kärsimystäkään ei voi sanoin kuvailla.

Intia ilmoitti, ettei se tarvitse ulkopuolista apua hyökyaaltojen tuhojen korjaamiseen, vaan maailman toiseksi väkirikkain maa pystyy huolehtimaan omista asukkaistaan. Intian haluaa siten korostetusti tulla toimeen omillaan.

Kun pahin kaaos on mennyt ohi ja lopullinen uhriluku selvinnyt, on onnettomuusalueen valtioiden päästävä yhteistyöhön. Se on vaikeaa, mutta välttämätöntä.

YK on hakenut epätoivoisesti rooliaan maailman kriiseissä.

YK:ta ja sen alaisia avustusjärjestöjä tarvitaan nyt niin kipeästi, ettei sen asemaa tai arvovaltaa voi kukaan ylenkatsoa.

Yhdysvallat oli hämmästyttävän pitkään hiljaa, vaikka katastrofin valtaisat mittasuhteet olivat jo paljastuneet. Vasta keskiviikkona presidentti George W. Bush vaivautui julkisuuteen kertoakseen, että Yhdysvallat on perustanut Intian, Japanin ja Australian kanssa liittouman johtamaan onnettomuusalueen avustus- ja jälleenrakennustöitä.

Yhdysvaltain asema maailman johtajana on kutistunut Aasian luonnonmullistuksen seurauksena. Kun onnettomuus ei kohdistunut Yhdysvaltoihin, amerikkalaisiin tai edes suurvallan etuihin, jättäytyi maailman mahtavin sivustakatsojaksi. Bush yrittää ottaa lankoja käsiinsä, mutta päiviä onnettomuuden jälkeen se vaikuttaa jo myöhäiseltä.

Euroopan unioni on myöntänyt Aasian avustustoimiin kaikki katastrofirahastonsa varat, mikä kertoo EU:n halusta hakea maailmanlaajuista rooliaan.

EU ei ole avustusjärjestö, mutta sillä on rikkaiden eurooppalaisten valtioiden yhteenliittymänä vastuu köyhempien maiden kohtaloista.

Kansainväliset avustusjärjestöt ovat näyttäneet hallituksille suuntaa: hätäapua on saatu matkaan suhteellisen nopeasti siitä huolimatta, että katastrofi on ollut mittasuhteiltaan ällistyttävä.

Suomen hallitus ja presidentti Tarja Halonen ovat ilmaisseet myötäelävänsä suomalaisten surussa. Ministereiden ja presidentin esiintyminen on jäänyt kuitenkin tähän päivään asti ohueksi. Ymmärrettävä järkytys on kaventanut sanoja.

Todellinen johtajuus tulee ilmi hädän hetkellä.

Kaaoksen runtelemat ihmiset tarvitsevat johtajia, myös vuodenvaihteeseen valmistautuvat suomalaiset.

Parasta esimerkkiä surusta selviytymiseen ovat antaneet ne lukuisat suomalaiset, jotka ovat työskennelleet vapaaehtoistyössä katastrofin uhrien auttamiseksi.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic