Uutiset

Katinalanlahden kohennus voisi alkaa veneilykeskuksesta

Hattulan kunta hakee lähiaikoina ympäristölupaa Katinalanlahden kohentamiseksi. Rantaa on tarkoitus ruopata, ja samalla alueelle on tarkoitus rakentaa veneilykeskus, joka palvelisi Vanajaveden käyttäjiä laajalla alueella.

Veneilykeskusta suunnitellaan Katinalanlahden Kauksaaren puoleiseen reunaan, jossa on nykyisin venepaikkoja. Kyseessä on ns. yhteisalue, josta myös kunta omistaa osan.

-Yhteisalueen osakkaiden kanssa on sovittu, että kunta hakee lupaa ja muut antavat suostumuksensa tähän, kertoo kunnanjohtaja Martti Pura.

Hän on saanut kunnanhallitukselta valtuutuksen viedä asiaa eteenpäin, ja hanketta on esitelty myös monille viranomaistahoille.


Kunta hakee vain luvan

Pura kertoo, että lupahakemus tehdään ely-keskukselle helmikuun aikana. Hakemus koskisi sekä koko ranta-alueen raivaamista ja ruoppaamista että veneilykeskuksen rakentamista.

Katinalanlahdelle on alustavasti kaavailtu myös muunlaista rakentamista, mutta hakemus ei koske sitä.

-Muu rakentaminen käsitellään myöhemmin maakuntakaavan ja meidän oman keskeisten alueiden osayleiskaavamme yhteydessä, Pura sanoo.

Yhteisalue on noin kahden hehtaarin suuruinen. Veneilykeskusta varten alueelle rakennettaisiin laiturit, kahvilarakennus, veneiden huoltorakennus sekä vesipiste, septitankin tyhjennyspiste ja polttoaineen jakelupaikka.

-Tässähän ei ole edes aivan lähellä polttoaineen jakelupistettä. Mierolanrannan lupa sallisi sellaisen tekemisen, mutta se on liikenteellisesti niin vaikea paikka, että pistettä on hankala toteuttaa, Pura sanoo.

Tarkoitus on, että veneilykeskukselle tulee ulkopuolinen yrittäjä, esimerkiksi kunta ei hanketta toteuta.

-Kunta on tässä vain luvan hakijana, muusta huolehtii yrittäjä, Pura korostaa.


Muualla suosittuja

-Vastaavia veneilykeskuksia on muutaman vuoden aikana rakennettu esimerkiksi Padasjoelle ja Korpilahdelle. Korpilahden keskus avattiin viime keväänä, ja siellä on ollut yli 200 000 kävijää, Pura sanoo.

Vanajaveden reitin hyödyntäminen on yksi juuri valmistuneen Hattulan matkailun kehittämissuunnitelman painopisteitä, ja veneilykeskus on kirjattu myös siihen. Samoin tavoitteena on kohentaa esimerkiksi Lepaan laivalaituria.

Jo ensi kesänä panostus näkyy muun muassa siten, että Hopealinja järjestää runsaasti lyhyitä risteilyjä kaupungista Hattulan eri kohteisiin. (HäSa)