fbpx
Uutiset

Katri Kulmunin kohukoulutukset johtamassa jatkotoimenpiteisiin – Ministeriö: erityisavustaja Jääskeläinen ohjasi hankintoja vahvasti

Ministeriö päättää toimenpiteistä myöhemmin. Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksessä käy ilmi, että sopimuksen valmistelussa ministerin erityisavustaja Jääskeläisen ohjaus oli vahvaa.
Katri Kulmuni keskustan puoluevaltuuston kokouksessa launtaina 13. kesäkuuta. Kuva: Mauri Ratilainen
Katri Kulmuni keskustan puoluevaltuuston kokouksessa launtaina 13. kesäkuuta. Kuva: Mauri Ratilainen

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) sisäinen tarkastus suosittelee, että keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin esiintymisvalmennuksen epäselvyyksien takia ministeriö ryhtyy toimenpiteisiin viestintätoimisto Tekir Oy:n ja Kari Jääskeläisen suhteen. Ministeriö päättää toimenpiteistä myöhemmin.

Epäselvyydet liittyvät silloisen valtiovarainministerin Kulmunin viestintätoimistolta saamaan esiintymiskoulutuksen laskutukseen ja palveluiden tilaamiseen. Koulutuksen maksoi TEM ja valtiovarainministeriö, vaikka osa koulutuksista liittyi Kulmunin tehtäviin puolueen puheenjohtajana.

Jääskeläinen toimi Kulmunin ministerin erityisavustajana.

Selvityksessä todetaan, että Kulmunin koulutuksessa on harjoiteltu 3. syyskuuta ja 3. joulukuuta vuonna 2019 tilanteita, jotka ovat liittyneet Kulmunin työhön puolueen puheenjohtajana. Sisäisen tarkastuksen näkemyksen mukaan erilaiset simulaatioharjoitukset tukevat kuitenkin myös ministerin työhön liittyviä esiintymisvalmiuksia, vaikka eivät suoraan sisällöltään olisikaan ministerin työhön liittyviä.

Jääskeläisen ohjaus oli vahvaa

Selvityksen perusteella ministeriössä oli perusteltua olettaa, että hankinnan kokonaisarvo pysyy alle 20 000 eurossa. Ylittymistä edesauttoi se, että sopimuksessa ei ollut määritelty kattohintaa eikä voimassaoloaikaa ja se, että ministerin erityisavustaja Jääskeläinen teki suoraan lisätilauksia viestintätoimistolta kertomatta niistä maksuista ministeriön hallinnolle.

Lisäksi kolmannessa laskussa viestintätoimisto laskutti valtiovarainministeriötä 3. joulukuuta 2019 suoritteesta, joka olisi kuulunut TEM:n maksettavaksi. Lasku ei koskaan saapunut TEM:iin tarkastettavaksi ja mahdollisia lisäselvityksiä varten.

TEM:n selvityksessä käy ilmi, että sopimuksen valmistelussa ministerin erityisavustaja Jääskeläisen ohjaus oli vahvaa. Hän antoi selkeästi ymmärtää toimivansa ministerin antamalla mandaatilla, jota hänellä ei Katri Kulmunin antaman selvityksen mukaan kuitenkaan ollut.

Jääskeläinen teki myös itse töiden tilaukset, joista osasta ministeri ja ministeriön hallinto eivät olleet tietoisia, vaikka ministeriön työjärjestyksen mukaan erityisavustajan tulee antaa virkamiehille näiden tehtävien hoitamisessa tarvittavat tiedot.

TEMin tiedotteen mukaan osa Tekir Oy:n laskuttamista töistä oli tehty ennen sopimuksen solmimista. Viestintätoimisto on laskuttanut työstä, josta Kulmuni ei ole ollut selvityksensä mukaan tietoinen. Viestintätoimisto on myös laskuttanut lisätyötä valmennushankkeina, vaikka sopimuksen mukaan lisätyö olisi pitänyt tehdä tuntityönä.

Sopimusta olisi pitänyt rajata yksityiskohtaisemmin

Selvityksessä tarkasteltiin ministeriön toiminnan oikeellisuutta hankinnassa sekä viestintäpalveluiden sisältöjä, ajoitusta ja tilaajatietoja. Selvitykseen pyydettiin lisätietoja Tekir Oy:ltä, Katri Kulmunilta sekä ministerin erityisavustajana toimineelta Kari Jääskeläiseltä.

Ministeriön selvityksestä käy ilmi, että ministeriön viestintä- sekä henkilöstö- ja hallintoyksikkö ovat toimineet hankintaprosessissa hankintalain ja valtioneuvoston hankintaohjeen mukaisesti eikä prosessissa ole siltä osin huomautettavaa.

Sopimusta olisi selkeyttänyt, jos siinä olisi yksityiskohtaisemmin rajattu, että koulutus liittyy Kulmunin uusiin ministerin tehtäviin.

Menot