Uutiset

Katse kattoon nöyränä ja ylpeänä

Nuorten maailmanmestari. Suomenmestari. SM-hopeaa ja -pronssia. Eniten SM-mitaleja HPK:n paidassa.

Jyrki Louhi voitti jääkiekkoilijana paljon ja lähes kaiken HPK:n vuosinaan. Tiistaina Louhen ura kruunataan Rinkelinmäellä, kun hänen viimeisinä Kerhon vuosinaan käyttämä paita numero 9 hilataan hallin kattoon.

– Tämä on mahtava kunnianosoitus tavasta tehdä työtä ja olla urheilija. Se kertoo myös siitä, että olen saanut olla mukana yhteisössä, joka on pärjännyt ja voittanut. Hetki on varmasti erityislaatuinen, Louhi sanoo.

Louhi myöntää, että tiistaina jäällä seisoo nöyrä, ylpeä ja herkkä urheilija.

– Varmaan kaikkea noita. Riippuu taustamusiikistakin, millaiseksi tilanne muodostuu. Olo on varmasti hyvin nöyrä ja ylpeä samaan aikaan. Sen verran tilanteeseen liittyy iloa, että tuskin se liian herkäksi menee, hän naurahtaa.

Paljon muistoja

Louhella on paljon muistoja HPK:n vuosiltaan. Päällimmäiseksi nousee tietysti vuoden 2006 suomenmestaruus, josta Louhi lausui heti ratkaisupelin jälkeen lennokkaasti: ”Tätä ei paineta lehtiin, tämä painetaan kirjoihin”.

– Mestaruus on ykkönen, mutta uran ensimmäisetkin vaiheet ovat painuneet mieleen. Huolto, pelaajat ja valmentajat pompottelivat, Louhi nauraa.

Hän on ylpeä myös siitä, että oli SM-liigan huipulla uransa viimeisinä vuosina. Louhen toiseksi viimeisellä kaudella Kerho voitti Jukka Rautakorven alaisuudessa hopeaa.

– Etten sentään lähtenyt johonkin Espanjaan jääkoneenkuljettajaksi tai pelaajavalmentajaksi. Sain olla kovassa menestyksessä loppuun asti mukana. Päällimmäisenä on mielessä, että yllättävän kauan jaksoin ja pysyin ehjänä, Louhi miettii.

Louhea ennen HPK:ssa numerolla yhdeksän ovat pelanneet muun muassa Juha ”Pikkari” Virtanen ja Jari Haapamäki.

– Pikkari oli kaveri, joka otti minut aikoinaan siipiensä suojaan ja kohteli tasavertaisena pelaajana. Tosin huomioiden, että olin nuorempi. Hän oli läsnä koko ajan. Pikkarilta ja Haapamäen Jarilta aikoinaan kysyin, miltä kuulostaa, jos pelaan ysillä. Kumpikin oli mielissään, Louhi muistelee.

Seinäjoelta C-nuoriin

Louhi on kotoisin Nurmosta ja aloitti jääkiekkouransa pikkupoikana Seinäjoen S-Kiekossa. 15-vuotiaana edessä oli iso elämänmuutos, kun koko perhe muutti Pohjanmaan lakeuksilta Hämeenlinnaan.

– Oli selvä, että lähden pelaamaan Seinäjoelta muualle. Vanhempien työkuviot järjestyivät niin, että koko perhe pystyi muuttamaan. Hämeenlinna kuulosti nurmolaiselle pojalle kivalta, ja HPK oli sukulaisuussuhteiden takia mielessä valittu joukkue.

Louhi on HPK:n kunniapuheenjohtajan Harri Lintumäen Ulla-vaimon veli.

Hän muistaa, että uudet kuviot olivat jännittävä tilanne nuorelle miehelle.

– Kyseessä oli liigaseura. Poika Nurmosta ja S-Kiekosta tietysti ihaili ja ajatteli, että kaikki on niin mahtavaa ja suurta. Toisaalta Kerhoon tuli helpottikin, kun pääsin pelaamaan SM-sarjaa ikäluokan huippujen kanssa.

Luja usko

Louhi on ollut omien sanojensa mukaan aina päämäärätietoinen ja kovapäinen. Ajatus jääkiekkoilijan urasta muhi jo pienen pojan päässä.

– Rehellisesti pitää sanoa, että olen uskonut siihen aina, ihan pienestä pitäen. Milloin se sitten realisoitui, varmaan kun pelasimme B- ja A-nuorissa, tuli liigakutsuja ja nuorten maajoukkuekuvioita. Nuorten maailmanmestaruuden jälkeen oli sellainen ajatus, että pitää henkisesti valmistautua pitkään uraan, Louhi muistaa.

PWC, Metritiski, Vanajanlinna,Terhi K Lkv, Daytona Motorsport, Markku Juselius oy, Hydrauliikka oy, Rengas-Vekka, Galena Pharma ja Rantanen&Ketonen kunnioittavat Louhen pitkää uraa ottamalla osaa Jykä hyvää -tempaukseen, joka antaa 400 pääsylippua hyväntekeväisyyteen.

– Liput menevät vähäosaisille ja epäonnekkaille, joilla ei normaalisti olisi mahdollisuutta tulla HPK:n peliin, Louhi kiittää. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic