Uutiset

Katso kuvia Linnan itsenäisyysjuhlista

Ensimmäisenä presidenttiparia tuli kättelemään itsenäisyysjuhlissa viimeinen elossa oleva Mannerheim-ristin ritari, Tuomas Gerdt.

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla muistetaan tähän vuoteen osuvia useita suomalaisen kulttuurin merkkivuosia. Vastaanoton ohjelmassa ja kutsuvieraslistassa on otettu huomioon mm. Kalevan 180-vuotisjuhla sekä Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhla.

Kutsuvieraita on kaikkiaan 1 800. 

90-vuotias sotaveteraani Suomen voinnista: Pikkuisen huolestuttaa

Linnaan kutsuttu sotaveteraani Esko Paakkala, 90, on Suomen nykytilanteesta hieman huolestunut.

– On niin monia vaikeita kysymyksiä, ja edessä on tämä pakolaiskysymys ja taloudellinen puoli. Ja sitten pikkuisen levottomuutta meidän väestön piirissä, riidellään vähän liikaa, sanoo Paakkala. Hän kuitenkin luottaa tulevaisuuteen.

– Kyllä minä näen sen hyvänä, kyllä me olemme aina selvinneet näistä, että kyllä me selviämme nytkin. Siinä mielessä olen optimisti, sanoo Paakkala, joka meni Linnan juhlaan saattajanaan tyttärentytär.

Yhdessä toimeen tulemisen hyvistä puolista hämeenlinnalainen Paakkala kertoo esimerkin historiasta. Hänen mukaansa ennen sotia kotikonnuilla oli ”sukuuntuminen vaarallisessa vaiheessa”.

– Sanottiin, että mentiin naimisiin sinne minne polkupyörällä pääsi. Mutta karjalaiset tulivat tänne ja toivat uutta verta, ja se oli niin tervetullutta viimeisellä hetkellä, hän muistelee.

– Niin pakolaisetkin tuovat uutta verta tänne, hän naurahtaa.

Itse nuorena tykkimiehenä sotaan joutunut Paakkala toivoo nuoriin enemmän liikettä.

– Nuoret pitäisi saada tietokoneen luota pois vähäksi aikaa.

Hänen mukaansa Suomi saadaan nousuun vain yhdellä reseptillä: tekemällä työtä.

– Kyllä meillä on paljon – esimerkiksi kaunis luonto. Suomalaiset kokonaisuudessaan, vaikka vähän riidelläänkin, niin olemme esimerkkikansaa Euroopassa.