fbpx
Uutiset

Kättä lippaan tai lattareita polskimaan

Rivitanssi vedessä kuulostaa äkkiseltään vinksahtaneelta herjalta. Tänä talvena suomalaisissa uimahalleissa, altaiden matalassa päässä, on kuitenkin polskinut väkeä rivakan countrymusiikin ja can canin tahtiin.

Stetsonit sentään jätetään kotiin.

Humoristisessa ArmyIntervallissa hypitään ja juostaan paljon. Syke nousee, mutta sotilaallisesta kurista ei lipsuta. Ohjaaja Johanna Kokko (vas.) opastaa aloittelijaa.

Rivitanssi on yksi Suomalaisen Vesiliikuntainstituutin kehittelemän AquaTrainin lajeista. Muun muassa tanssia, aerobic-liikkeitä ja itsepuolustusta yhdisteleviä AquaTrain-tunteja on pidetty tammikuun puolivälistä asti 11 suomalaisella paikkakunnalla.

AquaTrain on samantyyppinen tuotteistettu jumppamuoto kuin kuntosaleilla ympäri maailmaa käytössä oleva Les Mills -tuoteperhe: koreografia ja musiikki on sama paikkakunnasta ja ohjaajasta riippumatta.

– Trainissa on 11 eri teemaa. Rivitanssin lisäksi vedessä huhkitaan muun muassa eri taistelulajeja yhdistelevässä AquaKickRockissa, lattarijumppa AquaBailamoksessa sekä AquaTrimmissä, jossa keskitytään lihaskuntoliikkeisiin, kertoo vesiliikuntakouluttaja Eevaliisa Anttila.

Uusia lajeja kaivataan aina
Anttilan mukaan musiikkiin ja hauskanpitoon perustuvalla lajilla yritetään houkutella uimahalleihin lisää nuoria – seniorikansalaiset ja heikkonivelisethän ovat löytäneet vesijumpan jo vuosia sitten.

Veden vastus tekee jumppapotkuista raskaita. – Vesijumpassa on se etu, että kukaan ei näe, kuinka vieruskaveri tekee liikkeet. Kenenkään ei tarvitse hävetä rytmistä lipsumista, Johanna Kokko sanoo.

Anttilan yllätykseksi AquaTrainista ovat kuitenkin olleet kiinnostuneita 20-60-vuotiaat jumppaajat.

– Kuvittelimme, että lajista innostuvat lähinnä aerobista, musiikkipitoista liikuntaa harrastavat nuoret, jotka etsivät uusia juttuja.

Jumppien englanninkieliset nimet ovat Anttilan mukaan yksi keino houkutella nuoria harrastamaan.

– Ihmiset haluavat aina jotain uutta. Siksi vesijumppakin on saanut rinnalleen hydrobicin. Käsittääkseni lajeissa ei kuitenkaan ole mitään eroa. Nimi vain on uusi.

Anttila kehuu vettä loistavaksi elementiksi liikkua. Koska ihmisen syke on vedessä 10-15 prosenttia hitaampi kuin kuivalla maalla, vedessä on helppoa liikkua läkähtymättä.

– Vesi on lempeä nivelille. Se on tuhat kertaa tiheämpää kuin ilma, joten kovaa rasitusta kaipaava saa liikkeisiin runsaasti vastusta ja tehoa. Lisäksi vedestä tulee ihmiselle hyvä olo, sehän on kuin palaisi kohtuun.

Vesispinning saa odottaa
Hämeenlinnassa AquaTrainingia ei vielä pääse kokeilemaan. Tunnit alkavat ensi syksynä.

– Keväällä uimahalli on niin varattu, että aikoja ei kertakaikkiaan löytynyt, kertoo vesipelittäjäksi itseään tituleeraava liikuntapalveluyrittäjä Johanna Kokko.

Kokko suunnittelee tutustuttavansa hämeenlinnalaiset ainakin Aqua­Trimiin, -Bailamokseen, -Boxingiin ja -ArmyIntervalliin.

– Bailamos on hauskanpitoa, ja loput kolme nostavat enemmän sykettä. Esimerkiksi AquaBoxing eli vesinyrkkeily sopii hyvin toimistotyötä tekeville ihmisille, joiden niska ja hartiat jumittavat helposti.

ArmyIntervalia Kokko kuvailee rankaksi mutta humoristiseksi armeijatyyliseksi teholiikunnaksi. Se perustuu runsaisiin toistoihin ja kurinalaisuuteen.

Kokko on vetänyt koko talven Hämeenlinnan uimahallissa vesijuoksua aamuvirkuille. Hänen mukaansa vesijuoksu on vasta löydetty Kanta-Hämeessä.

– Oikeastaan on ihan hyvä, että ihmiset saavat totutella nyt rauhassa tähän liikuntamuotoon. Syksyllä on sitten tarjota taas jotain uutta.

Tuoreinta vesiliikunnan trendiä, maailmalla kovassa huudossa olevaa hydrospinningiä eli kuntopyöräilyä vedessä Kokko ei usko Hämeenlinnassa ihan heti kokeiltavan.

-Laji on hintava, ja pyörät vaativat altaassa paljon tilaa. Todennäköisesti vesispinning keskittyy Suomessa muutamiin uimahalleihin ja kylpylöihin.

Menot