fbpx
Uutiset

Katuhiekka ja pölyisyys yllättää taas kaupungin?

Hiekkapöly on yksi merkittävimmistä kaupungin ilmanlaatua heikentävistä tekijöistä. Varsinkin astmaatikoille katujen kuivuessa ilmaan nouseva pöly voi estää liikkumisen ulkoilmassa keskustan alueella.

Tuleeko katuhiekoitus ja katupöly yllättäen, kuin liukas keli talvella? Ketä voidaan osoittaa: sääoloja, liian nopeaa kevään tuloa, maantieteellistä sijaintiamme vai allergisia ihmisiä? Ei tietenkään kaupungin teknisen viraston virkamiehiä tai taloyhtiöiden isännöitsijöitä, hallituksen puheenjohtajia tai muita työn organisoijia?

Ei liene mikään mahdoton tehtävä kaupungille aloittaa hiekkojen ja pölyjen poisto ensimmäisenä.

Ovathan kaupunki ja kiinteistöjen huoltoyhtiöt joka vuosi saman työn edessä. Turha syyttää aamupakkasia tai ettei koneita ole ehditty huoltamaan koko “pitkänä talvena”. Merkinnöin voidaan myös ilmoittaa, milloin ko. katuosuuden tulee olla tyhjänä hiekanpoiston ajaksi!

Esimerkiksi Helsingissä: ensin katu tarvittaessa kastellaan, jonka jälkeen keräävä harjaa pyörittävä kone nostaa suurimmat hiekanmuruset ja perässä ajava imulakaisulaite huolehtii hienommasta aineksesta. Lopuksi katu vielä painehuuhdellaan.

Huoltoyhtiöiden osalta ei saa olla kyse siitä kuka halvimmalla jättää työnsä tekemättä. Ohjeistamalla ja valvonnalla voidaan näyttää, kuinka hyvin Hämeenlinnassa osataan kiusallinen hiekka ja katupöly poistaa koko keskustan alueelta ja vieläpä nopeasti.

Valvonta ja työn tekemisen seuranta tulee ulottaa aina kesäkuun alkuun asti, ettei urakointi jää osittainkaan tekemättä valvonnan puuttuessa.

Keskikaupungin asukas

Hämeenlinna

Menot