Uutiset

Katuja jynssätään seuraavat viisi viikkoa

Märässä maassa on jotain erityisen hyvää: hiekoitushiekat eivät puhdistettaessa pölise. Hämeenlinnan puhdistaminen aloitettiin tiistaina, ja urakka jatkuu seuraavat viitisen viikkoa.

Kaupungin hiekanpoisto-operaatiota johtava kunnossapitomestari Markus Lahtinen toivoo yhtä hyvää keliä koko puhdistuksen ajaksi.

– Tämä on paras mahdollinen keli: märkä maa ja lämpötila plussan puolella. Maanantaina olisi ollut aivan huippukeli, kun vielä satoikin, mutta toisaalta liika vesi tekee hiekasta liejua. Nyt hiekka ei pölise, ja työn tekeminen on helppoa, hän iloitsee.

Katujen puhdistaminen aloitettiin tiistaina Hämeenlinnan keskustasta. Todennäköisesti ensi viikolla ennätetään myös esimerkiksi Lammille ja Hauholle.

Ei tarvetta siirtää autoja
Tänä keväänä hiekkaa makaa maassa vähemmän kuin edellisinä talvina. Hiekoittamiselle oli talvella vähemmän tarvetta kuin yleensä.

– Ei tosin siltä vaikuta, kun katuja katsoo, Lahtinen hymähtää.

Hiekan määrä ei kuitenkaan juuri vaikuta puhdistuksen nopeuteen. Kaikki kadut on joka tapauksessa käytävä läpi ja pestävä. Pieniä säästöjä saatiin talvella, jolloin hiekoittaa piti harvemmin ja hiekkaa voitiin ostaa vähemmän kuin yleensä.

– Hyödyt eivät kuitenkaan ole merkittäviä.
Hämeenlinnassa autoja ei ole tarpeen siirtää puhdistustöiden takia. ”Pahoihin paikkoihin” voidaan tarvittaessa pystyttää pysäköintikieltomerkki.

– Puhdistajat ajavat yleensä siksakkia, ja samoilla kaduilla käydään monta kertaa. Pysäköinti ei ole ollut meidän kannaltamme ongelma.

Hämeenlinnassa kadut puhdistetaan ostopalveluna niin, että urakoitsijan kanssa sovitaan puhdistamisen ajankohdasta. Kaupungilla ei ole vuosiin ollut omia hiekanpoistokoneita.

Poistettu hiekka kipataan kaatopaikalle. Hiekan käyttäminen uudelleen vaatisi pesemistä, jottei seuraavana vuonna kitkoitettaisi katuja myös hiekkaan sekoittuneilla tupakantumpeilla, koirankakalla ja kaljapullonsirpaleilla.
(HäSa)